/ iStock/Getty Images
Нискоалкохолните напитки като вино и бира, заедно с услугите на туристическите оператори и екскурзиите със случаен превоз вече ще бъдат облагани с ДДС ставка в размер на 9%. 

Депутатите одобриха предложението на „Обединени патриоти“, подкрепено от коалиционния им партньор ГЕРБ и на практика разшириха още кръга от стоки и услуги, облагани с по-нисък данък. Мярката е временна и ще действа от 1 август т. г. до 31 декември 2021 г., а целта и е да подкрепи туристическия бранш, който бе един от най-силно засегнатите по време на епидемията и извънредното положение.

В последния момент към тази група бяха добавени още фитнесите и спортните съоръжения, сред които басейни, игрища, зали за тренировки и други.

„Това е свързано с пакетирането на целия туристически бранш под една единна данъчна ставка. Ефектът от намаляването на данъка вече е налице. Мярката дава своите резултати за храната, за ресторантите. Сега, с виното и бирата, ще завършим този свой жест в помощ на бизнеса. Не става въпрос само за подпомагане на туристическия бизнес, но косвено подпомагаме и производството на тези две напитки, които в над 90% са българско производство“, аргументира предложението лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Твърдо против мярката се обяви Румен Гечев от БСП, който определи намаляването на ДДС за вино и бира като „екзотично предложение“.

„Първо – десетки хиляди български фирми са във фалит. Увеличава се безработицата с десетки хиляди, ние ще намаляваме ДДС-то на вино, бира, фитнес, гимнастика, плуване. Те сега безработните българи отиват на „Златни пясъци“ и на луксозните курорти. Уволнените пред 3-4 месеца гасят мъката с много вина и бира. Това е чудесно“, разкритикува предложението той.

Според него, ако се мисли за по-ниска ДДС ставка за някои стоки, това трябва да бъдат лекарствата и някои храни. „Никъде в ЕС няма диференцирана ДДС ставка за алкохол“, допълни Гечев и продължи: „Ами включете и водката тогава, тя също върви през лятото“. Депутатът заговори и за евентуални санкции от Брюксел заради тези промени.

Депутатите приеха и текстове, даващи възможност на туроператорите, взели аванси от своите клиенти, но изпаднали в невъзможност да осъществят пътуванията, да предложат заместващ ваучер, а ако клиентите откажат – срокът за възстановяване на сумата да бъде до края на годината.