/ ThinkStock/Getty Images
От касата увериха, че няма основание за никакво притеснение при болните, тъй като те няма да останат нелекувани
Ограничение в парите, които здравната каса заплаща за лекарства и медицински дейности, притесни пациенти. Залага се фиксирана сума, до която институцията се предвижда да покрива въпросните. От касата обаче увериха, че няма основание за никакво притеснение при болните, тъй като те няма да останат нелекувани.
 
Националната здравноосигурителна каса няма да закупува дейности, лекарствени продукти и медицински изделия, чиято стойност надвишава месечните средства, определени в Закона за бюджета й, се казва в нов договор между касата и Лекарския съюз.

Касата няма да плаща на аптеките за протоколи за скъпоструващи лекарства?
 
Според Иван Димитров от Федерация „Български пациентски форум” този договор е много притеснителен:
 
„НЗОК приема и казва - месечно, примерно, за трансплантирани се отделя примерно сега договорено 1 млн., те ще кажат, че ще платят 500 000 на месец и което е над тази сума, няма да се плаща. Това означава, че те няма да заплащат над сумата, която те са определили. А кой определя, как ще определи, на каква стойност ще я определи, това вече няма значение“, каза Димитров.
 
От здравната каса обаче увериха пред Дарик, че пациентите не трябва да се притесняват. От една страна преди да се заложат парите са били анализирани, а от друга - увеличени с 5 процента. Проблем можело да възникне само при екстремни ситуации, но тогава се отпускало друго финансиране, подчертаха още от институцията.