/ БГНЕС, архив
Оградата на гръцко-турската граница никога не падала, въпреки пороите и наводненията в региона
100059
Оградата на гръцко-турската граница никога не падала, въпреки пороите и наводненията в региона
  • Оградата на гръцко-турската граница никога не падала, въпреки пороите и наводненията в региона
Оградата на гръцко-турската граница, издигната през 2012 г., за да спре бежанската вълна, е добре поддържана и никога не е падала, въпреки обилните дъждове и наводненията в региона. Това стана ясно от думите на журналиста на свободна практика Ефтимис Ангелудис, който е служил като наборен войник на граничната ограда.
 
За Дарик той разказа, че в месеците след построяването на оградата броят на мигрантите и бежанците, влизащи в Европейския съюз през този граничен участък е намалял от 8000-9000 до 70 на месец. Мигрантският поток обаче се пренасочи през гръцките острови, изтъкна Ангелудис.
 
Обилни дъждове събориха част от оградата по границата ни с Турция

Най-силните спомени от граничната служба са срещите с бежанци, опитващи се да преминат в Гърция, сподели журналистът.
 
12-километровият сухопътен участък от границата между Гърция и Турция се използваше от голям брой бежанци като вход към Европейския съюз (ЕС), каза Ефтимис Ангелудис. По думите му, имало е периоди през 2011 и 2012 г., когато 2000 души са преминавали през този участък всяка седмица. Той добави, че това не е било толкова проблем за местните жители в Еврос, колкото за ЕС и е имало натиск, включително от германски политици, тази част от границата да бъде затворена. Гръцката държава издига оградата през 2012 г, за да спре мигрантите. 
 
Възстановяват падналата ограда по границата ни с Турция (СНИМКИ)

„Граничната ограда е построена в региона Еврос, в участъка, където границата не минава по поречието на река Марица. Има 12 км, където границата минава по суша. Точно в този участък, който е до турския град Одрин и гръцките градове Кастаниас и Виса, се намира оградата. Конструкцията е много солидна. Висока е 3 м, дълга - около 10 и половина километра. Оградата е двойна със спираловидна бодлива тел. Проблемът в региона обаче са наводненията от реките Марица и Арда, които нанасяли щети на оградата“, казва той.
 

граница ограда
БГНЕС, архив


„По времето на моята служба, през февруари 2015 г., имаше големи наводнения от Марица и Арда и дори граничната ограда понесе щети“, допълва Ангелудис. „Оградата беше поддържана и в добро състояние. Не се е повреждала и част от нея не е падала“, коментира още той.

Оградата между България и Турция не е предпазно съоръжение