Огнян Герджиков: Битката между митрополитите не отива на църквата
Огнян Герджиков: Битката между митрополитите не отива на църквата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Огнян Герджиков: Битката между митрополитите не отива на църквата
58697
Огнян Герджиков: Битката между митрополитите не отива на църквата
  • Огнян Герджиков: Битката между митрополитите не отива на църквата

Битката, която се води между отделни митрополити и оформяването на лобита, не отива на православната ни църква. Това коментира в предаването на Дарик „Междуредие" проф. Огнян Гержиков, който в миналото Народно събрание беше председател на комисията по правата на човека и вероизповеданията. Чуйте какво коментира той по повод заявлението на митрополит Григорий, че оттегля подписа си от решението Кирил да бъде избран за наместник-председател на БПЦ.

Такава фигура - оттегляне на подпис, не съществува в правота, категоричен е проф. Герджиков. „Както казват хората: казана дума, хвърлен камък. Направено е волеизявлението, то е обективирано, формализирано, подписан е протокол. Какво значи оттам насетне аз си оттеглям подписа", попита юристът. В отговор на въпрос той коментира, че като че ли са се заформили лобита в битката за бялото було, което той не одобрява. Не отива на православната ни църква да бъде така - с намесата на фактори извън църквата, категоричен е Герджиков.

„Така се е развила нашата църква 45 години в едни условия, изключително неблагоприятни за църковни дела, че една голяма част от тях са били принудени да бъдат писани в аналите на ДС. Но ние трябва да знаем кой какво е правил като такъв. Идва ми наум един от митрополитите, който аз изключително много уважавам - Неофит. Неофит също бил имал картонче, но той е толкова благочестив, толкова истински предан на бога, на религията. В това съм толкова убеден. Той един ред не е написал, едно нещо не е направил против интересите на хората. Това не трябва да бъде едно клеймо веднъж завинаги и ето, той е такъв. Разбира се, имало е и такива, които с радост са сътрудничели на ДС, не бих им простил току така лесно. Трябва да има мяра. Не трябва да се акцентира върху излишни луксове. Трябва да се прави така, както правеше патриарх Максим, който беше изключително скромен в своя личен живот", каза Герджиков.