В Народния театър с тържествена церемония беше даден официалният старт на първото Българско председателство на Съвета на ЕС 2018.
 
Официалната церемония започна с химна на България. Министърът на българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова приветства с добре дошли гостите на официалното откриване на българското председателство.
 


"За нас българите присъединяването към ЕС преди 11 години бе е една сбъдната мечта. С гордост и самочувствие приемаме отговорността да бъдем председател на Съвета на ЕС“, каза тя в приветствието си. Министър Павлова подчерта, че Европейският съюз не трябва да се дели на малки и големи, на богати и бедни, на Изток и Запад. "Готови сме да посрещнем всички предизвикателства", заяви тя и даде думата на президента Румен Радев.
 
Румен Радев: Европа е твърде голяма, за да бъде монолитна, но твърде малка, за да бъде разделяна

"От 1 януари поехме председателството на Съвет на ЕС, от 11 години сме член на ЕС, от 13 века обаче България е югоизточната порта на Европа", каза той. Радев подчерта, че като народ знаем цената на омразата и разделението. За да бъде разбрана Европа ни трябва взаимно разбиране. Вярвам, че през следващите 6 месеца всички наши гости ще се чувствате като у дома си сред римските руини и православните паметници", изтъкна държавният ни глава.
 

Председателят на българския парламент Цвета Караянчева заяви, че страната ни приема председателството като национална и надпартийна кауза. "Пред нас е нелеката отговорност да работим за консенсусните решения в ЕС. Имаме политическата воля да насърчаваме българското правителство да работи като честен и неутрален посредник между страните в ЕС, за да се постигнат стратегическите задачи", каза тя.

Сега е време за размисъл как да направим ЕС по-ефективен, смята Антонио Таяни

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни обеща пълната подкрепа на ЕП за българското председателство. Той заяви, че девизът на България "Съединението прави силата" е избран за мото на българското председателство. "Заедно трябва да преборим предизвикателствата и да подготвим Европа за бъдещето. Трябва да се вслушаме внимателно в очакванията и гласа на гражданите на Европа, за да я направим по-демократична", каза Таяни.
 
Доналд Туск рецитира "Отечество любезно" на български език

С цитат на Иван Вазов на български език председателят на Европейския съвет Доналд Туск се обърна към присъстващите в залата на Народния театър по време на церемонията за официалното откриване на българското европредседателство. Като председател на ЕС и като поляк разбирам колко сили и решимост ви е струвало на вас да постигнете европейски успехи за вашето отечество. Никой не ви е дал нищо даром. Вие сте творците на тези "нови, по-нови красоти", продължи на български Туск.
 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че мястото на България е в Европа и в еврозоната. "Комисията ви подкрепя", подчерта той.
 

screenschot/vbox7


Жан-Клод Юнкер: Не мога да си представя по-добър лидер от Бойко Борисов

"Имаме шест месеца да положим усилия не само за България, но и за Европа. Да, ние трябва да бъдем модератор, но в същото време трябва да направим така, че за всеки българин да остане следа от това председателство", заяви след него министър-председателят Бойко Борисов.
 
След изказването на премиера беше изпълнен химна на Европа и програмата продължи с концерт.
 

Борисов: Всеки българин трябва да остане с усещането, че ЕС прави нещо за него

За периода от 1 януари до 1 юли България се очаква да бъде посетена от 25 000 гости. Шалове за дамите и вратовръзки за господата са част от подаръците, които българските домакини са подготвили. Втората част от подаръка включва монети, пощенска марка, брандиран пакет с българска лавандула и др. Девизът на българското председателство на ЕС е "Съединението прави силата". Цветовете му ще са жълто и синьо.
БГНЕС