Одит на ВМА разкри 90 млн. лева дълг
Одит на ВМА разкри 90 млн. лева дълг / снимки: Sofia Photo Agency, архив

90 млн. лева задължения и близо 50 млн. просрочени плащания има Военномедицинска академия (ВМА). Това каза министърът на отбраната Ангел Найденов, след заседание на парламентарната комисия по отбрана, цитирайки резултатите на одитен доклад, предаде БГНЕС.

Министър Найденов обаче отказа да коментира в подробности данните с аргумента, че ще изчака да получи всичката необходима информация и заключенията по случая.

Ангел Найденов заяви, че е информиран, че има проблеми „в това число с опити да продължи блокирането и запорирането на сметки на ВМА”. „И то от гледна точка на удържане на средства през НЗОК - нещо, което е изключително тревожно”, обясни той. Министърът заяви, че е изпрати писма и до НЗОК, до Министерството на финансите, до Камарата на частните съдебни изпълнителни. В него се твърди, че това е абсолютно неприемливо, дълбоко неуместно като практика и буди тревога от гледна точка на дейността на ВМА.

Найденов припомни, че задълженията на ВМА са около 90 млн. лева, а просрочените в порядъка на 50 млн. „Така че във всеки един момент в рамките на тези просрочени задължения може да се очаква блокиране на сметките”, каза той.

Ангел Найденов посочи, че просрочените задължения не се дължат на дейността и ръководството на сегашния началник полк. Крум Кацаров. „По-скоро има достатъчно изразен опит от негова страна да намали пресата на неразплатените задължения, да прави достатъчно сериозно преструктуриране на дейността, да не допуска нови задължения и да оптимизира разходите по начин, по който да намалят наистина теглото на тази огромна сума”, обясни военният министър.

Одит на ВМА разкри 90 млн лева дълг
netinfo

В коментар на изнесените от министъра на отбраната данни бившият дългогодишен ръководител на ВМА и настоящ зам.-кмет на Столична община ген. Стоян Тонев определи финансовото състояние на болницата като „три пъти по-добро от това на държавата”. Според него „дълговете на ВМА били около 70 млн. лв., а при актив от 3,2 млрд. лв. се виждало, че финансовото състояние на болницата било 3 пъти по-добро от това на държавата”, допълва БГНЕС.

„ВМА не само не е пред фалит, но е в три пъти по-добро финансово състояние от държавата и 90% по-добро от българския бизнес. Какво е доказал одитът? ВМА има точно 76 млн. дългове в момента. Все едно да имате собствеността на една област като Пазарджик, обаче 3-4 сгради в града да не са ваши”, заяви ген. Тонев.

Той призна, че преди една година дълговете дори са били 104 млн. лева. „Има запорирани сметки, но на фона на сумите, които ВМА получава, те са много малко и нямат дори 10%. Те са за дългове към фирми, но това се случва на всички”, посочи ген. Тонев. Според него ВМА може да откаже запора и даде фирмата под съд, но това струва по-скъпо на болницата.