Досега безплатни лекарства са били изписвани само от медиците в COVID зоните
Разрешава се на общопрактикуващите лекари да изписват безплатни лекарства на COVID пациенти. Досега само от COVID зоната пациенти можеха да взимат такива лекарства. Това влиза в сила от днес. От понеделник ще има готовността да се изписват такива електронни рецепти. Новината беше съобщена от заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов пред медии.

Това отново се отнася само за здравноосигурените пациенти.

Досега безплатни лекарства са били изписвани само от медиците в COVID зоните.

Oтново опашки от медици пред „Пирогов”, не могат да работят заради зеления сертификат

Другото решение на Надзорния съвет на НЗОК относно преразпределение на средства относно болниците, които са разкрили повече от 10% от капацитети за лечение на COVID пациенти, обясни още Златанов.
 

Проф. Петко Салчев, управител на НЗОК
БГНЕС



Проф. Петко Салчев, управител на Здравната каса, коментира, че 688 млн. са разпределени като стойност на лечебните заведения до края на година. 51 млн. лева има, които трябва да се разплатят за неразплатените дейности за 2017 и 2018 години. Подписани са плащания за 190 млн., а 39 млн. е месечната сума, която може да получат. "Именно този остатък, който е за всеки месец, ще бъде преразпределен допълнително, за да може да посрещнат вълната от COVID-19. 10% от леглата от капацитета на болницата обаче трябва да са за лечение на коронавирус", уточни управителят на НЗОК.

Над 4800 са новите случаи на COVID-19 у нас

В момента текат преговори между НЗОК и БЛС, ако има останали средства за извънболничната помощ, ще бъдат разпределени средства и за тях до края на годината.

"Ако се прецени, че има нужда от скенер, съответният специалист може да издаде направление, с което да се направи", посочи Салчев на журналистически въпрос защо скенерите не са част от пътеката за лечение и профилактика на COVID-19.

Средствата ще се разпределят на база реално свършена работа, ще се изисква строг отчет и ясни правила в посока лечение на коронавируса.

Ден първи от новите мерки: Засилен интерес към ваксинация, опашки пред обекти и недоволство

Следващия месец сумите, които ще бъдат плащани на първа линия на медиците срещу COVID-19, няма да са 1000 лева, а 1200 лева, стана ясно още от думите на проф. Салчев.

"При ниска заболеваемост, парите намаляват. А при висока като сега - таванът се вдига", уточни зам.-министърът.