/ Снимка: Георги Димитров
Депутатите приеха промени в закона, с които се облекчава се регистрацията на обекти за зареждане с горива на собствена техника на транспортни и строителни фирми. Поправките са заложени в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

Предложението е по инициатива на народния представител от ВМРО и председател на Комисията за наблюдение на приходните агенции, борба със сивата икономика и контрабандата Юлиан Ангелов.

Съществуващите разпоредби създават противоречива административна практика в разрез със Закона за устройството на територията, която прави невъзможна регистрацията на вътрешни обекти на превозвачи, концесионери на природни богатства, както и строителни обекти, свързани с важни за страната инфраструктурни проекти.

Юлиян Ангелов от "Обединени патриоти" обясни, че промените се налагат заради над 1000 български фирми, които не са получили възможност да се регистрират и не могат да обезпечават с гориво своите транспортни средства.

Транспортният бранш е голям и много важен за българската икономика. Всички знаем как този бранш беше ударен от европейските бюрократи чрез Пакет „Мобилност“. Затова искаме да дадем възможност за тази част от бизнеса да работи и да не е в сивия сектор. ВМРО нееднократно е защитавала правата и интересите на транспортния сектор, както на национално, така и на европейско ниво, каза той.

Целта е да се облекчат фирмите от различни административни пречки. Като пример Юлиан Ангелов  даде трудността трактор да бъде зареждан на бензиностация.

Такъв е случаят и с верижната техника, посочи Славчо Атанасов.

От БСП обаче упрекнаха, че именно управляващите с поправки в този мандат са въвели промените, които днес искат да променят. 

Георги Свиленски попита защо текстовете не се внасят от Министерския съвет, а от "Обединени патриоти".

"По логиката на БСП всички законопроекти трябва да се внасят от Министерски съвет, а 240 народни представители трябва да ги гласуват автоматично едва ли не", репликира Християн Митев.