главен комисар Николай Николов, директор на ГД"Пожарна безопасност и защита на населението"
главен комисар Николай Николов, директор на ГД"Пожарна безопасност и защита на населението" / БГНЕС
Обстановката в страната постепенно се нормализира, през нощта ситуацията е била доста напрегната, обобщи на брифинг тази сутрин ситуацията след проливните дъждове главен комисар Николай Николов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", цитиран от БТА.

Няма пострадали, загинали или бедстващи, в главната дирекция са постъпили 143 сигнала, две семейства и една жена са били изведени от домовете си и настанени при роднини.

Предупреждават за обилни дъждове, ето къде ще вали най-много

Най-сериозно е било положението около София и в столицата, където е имало и най-голямо количество дъжд. Наложило се е да бъдат включени сили от съседни областни дирекции на пожарната, допълнително чували пясък и специални водонапълняеми диги.

дъжд
БГНЕС

Дъжд наводни улиците на Перник (СНИМКИ)

Екипите са работили до 4.00 часа тази сутрин под ръководството на кмета на София Йорданка Фандъкова. Пробила е дигата на реката в с. Мало Бучино, но вече е възстановена, съобщи гл. комисар Николов. До обяд в столицата са получени 150 сигнала за наводнена пътна инфраструктура, мазета и избени помещения.

Отводнен е участъкът от бул. “Цар Борис III” при бул. “Никола Петков”, който беше наводнен от подземна вада,превърнала се в река, под булеварда. Голямо количество наноси и клони са запушили вадата, която минава подземно в този участък. От Столична община съобщават, че е  направен  отвор, през който се извършва почистване, почиства се и пътната настилка. Движението в района е стеснено и се извършва в две ленти.

Екипи на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" извършват обходи и са на терен. Нивата на всички реки на територията на Столична община са повишени, поради интензивните валежи и топене на снега от високите планински части. Осигурено е 24-часово наблюдение на реки, критични речни участъци и общинските язовири.
 


Днес продължава засиленото наблюдение на реките Струма, Места, Искър, както на Марица и Тунджа, като за последните две се очаква повишаване на нивото към неделя вечерта и има готовност за реакция, ако възникнат проблеми. По цялото поречие на реките и язовирите има наблюдение.

Преди циклонът да премине през територията на страната, язовирите бяха в състояние на позволен прием на допълнителни водни количества, информира гл.комисар Николай Николов. Информацията на НКЖИ сочела, че няма значителни нарушения на жп транспорта.

Дупка на магистрала „Тракия” спука гумите на десетки автомобили

Същото отчитали и от АПИ - пътната обстановка е била затруднена, но не тежка, коментира Николов. По-късно АПИ сигнализира за наводняване на пътното платно при село Румянцево от км 148 до км 149 по пътя I-3 Русе-София. Агенцията призова шофьорите да се движат с повишено внимание. Заради наводнен участък движението по пътя София-Калотина
се осъществява в едното платно преди отбивката за Банкя, съобщава пресцентърът на МВР. Наводнена е дясната лента в участъка след Божурище, преди отбивката за Банкя. Движението се осъществява в лявата лента. Предприети са действия за отводняване на залятото платно с тежка техника. Пътна полиция регулира пропускането.

В пернишкото село Негованци има изведено семейство, каза още комисар Николов.

Частично бедствено положение в село Гърляно, река Бистрица преля отново

Продължава да е високо нивото на яз. Искър, река Бистрица при такава ситуация рязко повишава нивото си и затова цяла нощ дигата там е била укрепвана. Проблем е защитният мост в село Гърлене.

дъжд
БГНЕС