Първият сериозен сняг и силният вятър усложниха обстановката по пътищата  в цялата страна.

Жълт код за обилен снеговалеж е в сила за 17 области, а заради виелиците в планините има условия за снегонавявания. На места вятърът във вторник достига 100 км/ ч.

Към 19.00 ч. на прохода „Петрохан” времето е снежно, ветровито мъгливо. На върха снежната покрива е почти 10 см. Пътната настилка е опесъчена. В следобедните часове обаче шофьорите се оплакаха от недобре почистени пътища в района. „Направо е Ад. От разклона на Годеч до малкия „Петрохан” и Гинци е заледено“, сподели един от шофьорите.

Пътищата в Община Габрово са мокри и проходими при зимни условия

Снеговалежът започна още от рано сутрин и продължи през целия ден. Имаше и шофьори, които подцениха зимната обстановка и се опитаха да преминат през прохода с летни гуми.

На пътуващите Красимир и Валери им се наложило на пътя да преместят задните зимни гуми отпред, за да могат да изкачат снежния път. „Три часа сменяне на гуми и боксуване. На едно място шест коли се бяхме събрали. Зимата ни свари неподготвени”, сподели пред NOVA шофьорът Красимир.

От Пътната агенция заявиха, че снегорините са излезли навсякъде, където е имало нужда.

„Очакваме падане на температурите през нощта. За да се избегнат заледявания, цялата снегопочистваща техника ще работи на пълни обороти“, заяви Иван Досев от АПИ
Затворени за камиони над 12 тона остават проходите – „Петрохан” и „Троян-Кърнаре”.

Заради снега тежка бе и ситуацията и по пътищата в София и региона. Общо 166 снегорина отговарят за снегопочистването в столицата. Въпреки това движението се усложни изключително много, а задръствания започнаха от ранния следобед. Над 150 камери наблюдаваха обстановката. Общо десетина снегорина реагираха на по-сериозни ситуации.

NOVA