Волен Сидеров
Волен Сидеров / БГНЕС, архив
Глоба за чиновници, ако говорят на език, различен от българския, предлагат от ОП
Обединените патриоти внасят закон за българския език
97809
Обединените патриоти внасят закон за българския език
  • Обединените патриоти внасят закон за българския език
Есемеси и електронни съобщения на мобилните оператори, на банки и други да бъдат на български език, а всяко мобилно устройство или компютър, които се продават у нас, да подлежат на кирилизация. Това е записано в предложения от Обединени патриоти нов проектозакон за българския език. Той предвижда и глоба от 1000 до 5000 лева за служителите в държавната администрацията, ако не общуват на български език.

Говорят ли правилно депутатите?

Председателят на Парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров даде аргументите за есемесите на български и кирилизация на електронните устройства. "За да остане официалният език българският, да не стане някой друг, ние предлагаме закон за българския език", каза Сидеров, като се позова на член 36 от Конституцията, че "официалният български език се прилага според закона". От приемането на Конституцията обаче такъв закон няма, посочи той.

Обогатяват или замърсяват чуждите думи езика ни?

В подкрепа на проекта Сидеров приложи снимков материал - полицаи в униформи  у нас и в Гърция, и отбеляза, че у нас върху полицейски униформи има "абсурдни" надписи само на латиница, а в южната ни съседка униформите на служителите на реда се надписват и на английски, и на местния език. "Това е един от парадоксите, които искаме да поправим с този закон. Според него институциите ще бъдат задължени да използват официалния език", каза Сидеров. Той допълни, че "така се отклонява погледът малко от плажовете пързалките и люлките, все пак не всичко е туризъм, има и други теми".

Предложение: Сайтовете на държавните институции да се изписват на български език

В закона е предложено и създаването на културен институт "Св. св. Кирил и Методий", който да разпространява българската култура извън границите на държавата и да сертифицира преподаването нашия език в чужбина.