Нужни са доказателства, не изявления за борбата с корупцията
Нужни са доказателства, не изявления за борбата с корупцията / Sofia Photo Agency
„Една-две показни акции срещу корупцията няма да имат ефекта, който се търси. Нужни са повече доказателства, отколкото изявления” – това се казва в приветствието на президента Георги Първанов при откриването в резиденция „Бояна” на международната конференция „Антикорупционни политики и практики в Югоизточна Европа”. Форумът е организиран от службата по наркотици и престъпност към ООН и центъра за изследване на демокрацията.

„Няма недосегаеми в борбата с корупцията”, се казва още в поздравителния адрес на президента към откриването на конференцията.

За първите шест месеца на тази година по данни на прокуратурата „Отдел противодействие на организираната престъпност и корупцията” във Върховна касационна прокуратура е наблюдавал 1400 преписки, най-много – 837 – са за пране на пари, а 315 са за злоупотреби със средства от фондовете на Европейския съюз.

България има политическа воля за нулева толерантност към всички видове корупция, казва още Георги Първанов. Ефективното усвояване на пари от еврофондовете е тогава, когато те стигнат до предназначението си. Трябва да се направи задълбочен анализ на критиките, отправени от Европейската комисия за борба с корупцията, посочва още българският държавен глава.

Представителят на ООН за България Хенри Джаклин издигна идея за законодателна промяна, според която плащанията кеш да се ограничат до 10 000 лева или 5000 евро.

Посланикът на Франция в София Етиен дьо Понсен заяви, че полицията и правосъдната система у нас трябва да действат така, че да има арестувани и осъдени корумпирани лица. Този напредък, който България е постигнала, не е достатъчен и предстои дълъг път, посочи посланик Понснен. По думите му резултат в борбата с корупцията няма да има, докато не заработи добър закон за финансиране на политическите партии.