НС прие законопроекти за избор на евродепутати
НС прие законопроекти за избор на евродепутати / netinfo

Народното събрание одобри на първо четене и двата законопроекта за избор на български представители в Европейския парламент.

Възможност за преподреждане на кандидатите в листите за изборите за евродепутати предвижда единият от двата законопроекта за избор на български представители в Европейския парламент, който депутатите обсъждаха три часа на първо четене. Идеята се подкрепя от повечето парламентарни сили.

Основният спор по време на дебатите в пленарната зала беше дали българите, живеещи извън страните членки на Европейския съюз и най-вече в Турция, да могат да участват във вота напролет.

Проектът на кабинета Сакскобургготски ограничава тази възможност, защото предвижда право на глас да имат само тези, които са живели в страната през последните три месеца.

Българските турци да не могат да гласуват, настояват и от ДСБ, БНС и „Атака”. Според Павел Шопов, ако им се даде тази възможност, България ще вкара „троянски коне” в Европейския парламент.

От ДПС смятат, че това е противоконституционно и дискриминационно и ако се въведе, срещу държавата могат да бъдат заведени искове. От левицата предлагат избраните за евродепутати да имат право на кабинет в Народното събрание и да участват в дискусиите по европейски теми без право на глас.

Независимата Мария Капон предлага партиите и коалициите, които не минат 5,6-процентната бариера, да могат да преотстъпят гласовете на сила от същия политически спектър.

Яне Янев от ОДС предложи, за да се увеличи избирателната активност, на всеки гласувал да се дават по 50 лева. Според Петър Берон – ако има парично поощрение, то трябва да е в размер на 10 лева.