/ БГНЕС, архив
Парламентът прие нормативни правила за поетапно въвеждане и прилагане на електронна платформа за възлагане на обществени поръчки в страната. Това стана с приемане на промени в Закона за обществените поръчки на второ четене.

Въвежда се задължителна електронна комуникация и в тази връзка се променя редът за подписване, публикуване и връчване на електронни документи в хода на възлагане и изпълнение на поръчките. Променят се и правилата за съхраняване на информацията.

Борисов: Корупцията е бич, трябва да се смазва на всички нива

Прецизира се кръгът на лицата, които са задължени да декларират лични обстоятелства
при участие в поръчки. Кръгът се свежда до законните и упълномощени представители на стопанския субект и до членовете на неговите управителни и надзорни органи. Променени са разпоредбите, които уреждат допустимостта на замяна или включване на подизпълнител при изпълнение на договор за обществена поръчка. Предвидена е санкция за неправомерна замяна на изпълнител или подизпълнител, като се цели постигане на дисциплиниращ ефект спрямо страните по договора.

Дончев: Корупция не се бори с идеологически клишета, а с добро законодателство

С цел по-голяма прозрачност се въвежда задължение за възложителите да публикуват на профила на купувача договорите за подизпълнение, а в Регистъра на обществените поръчки - обявление с информация за всички допълнителни споразумения към договорите, независимо от правното основание за тяхното изменение.

Има промени и в административно-наказателните разпоредби на закона.
БТА