Нямаме държавна политика в превенцията и лечението на зависимостите
Нямаме държавна политика в превенцията и лечението на зависимостите / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николовa
Нямаме държавна политика в превенцията и лечението на зависимостите
53560
Нямаме държавна политика в превенцията и лечението на зависимостите
  • Нямаме държавна политика в превенцията и лечението на зависимостите

Наказателната политика по отношение на зависимите от наркотици у нас е финансово и социално неефективна. Мнението бе изразено от неправителствените организации и отговорни институции по време на дискусия на специалисти в областта на зависимостите.

Около 2000 наркозависими лежат в затворите у нас, а издръжката на всеки един от тях струва близо 500 лева месечно на българските данъкоплатци.

Не съществува държавна политика в превенцията и лечението на зависимостите у нас. Това твърди Рада Наследникова, специалист в областта на зависимостите. Според нея зависимите трябва да са обект на здравната, а не на наказателната система, тъй като престъпленията се извършват главно от разпространителите на наркотици, а не от зависимите.

„Без ефективно лечение и без работа с мотивацията тези хора ще излязат от затвора и отново ще влязат. За да може да има ефективно лечение, рехабилитация, превенция, това означава съвместно финансиране на различни сектори, интегративния сектор на политиката с образование, правна система, здравеопазване и социална система”, обясни тя.

Зам.-председателят на Здравната комисия в парламента д-р Ваньо Шарков оредели влагането на финансови средства в борбата с наркоманиите у нас като наливане на вода в пясъка. „Няма как да бъде финансово рентабилна, ако сравним финансирането на наркопазара и финансирането на борбата с наркопазара. За да бъде социално рентабилна, това означава да намаляват хората, спрямо които се прилага тази политика. Ако някой от вас ми каже, че намаляват хората, спрямо които се прилага политиката, няма да повярвам. Така е по политиката, защото 90% от политиците са точно такива”, коментира Шарков.

Организаторите на дискусията обявиха още, че въпреки че миналата година на програмите с добра практика към Националния център по наркомании бяха отпуснати средства за осигуряването на по-достъпно лечение на зависимите у нас, в момента повечето програми не могат да покриват разходите си и се налага клиентите да плащат за своята терапия.