Нямало пречки д-р Гелев да се върне на поста шеф на Спешната помощ
Нямало пречки д-р Гелев да се върне на поста шеф на Спешната помощ / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Нямало пречки д-р Гелев да се върне на поста шеф на Спешната помощ
74293
Нямало пречки д-р Гелев да се върне на поста шеф на Спешната помощ
  • Нямало пречки д-р Гелев да се върне на поста шеф на Спешната помощ

Няма пречка дългогодишният ръководител на столичната Спешна помощ д-р Георги Гелев да се върне на работа, след като изтече болничният му. Това заяви служебният министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков. По думите му болничният на Гелев изтича в средата на този месец и ако той не го поднови, няма проблем той да поеме поста на директор на Бърза помощ отново.

Министърът на здравеопазването представи екипа и приоритетите в работата си.

Заместник-министри са Лидия Нейчева, участвала в кабинета на Марин Райков, и Любомир Бакаливанов. Лилия Иванова ще бъде главен секретар в министерството.

Освен връщането на Георги Гелев като директор, министър Ненков коментира и актуалните проблеми в спешната помощ. Тази сутрин той е провел среща с работещи в системата: „Набелязали сме някои идеи. Моите колеги проверяват дали те могат да бъдат реализирани законно, доколкото разбирам част от идеите ще облекчат работата на колегите от Бърза помощ. Екипите са крайно недостатъчни. По отношение на увеличаването на парите - това е труден процес, който не знам дали аз ще успея да го постигна през тези два месеца".

Все още текат и проверките в трите болници, чиито директори бяха сменени от предишния министър Таня Андреева, като са установени смени в бордове, уточни Ненков: Тези болници не са леки за проверка, защото те са големи. Не може проверката да бъде направена, като отиде екип да пита какво е станало и да се върне. Трябва време".

Категорично ще бъдат направени промени във Фонда за лечение на деца, заяви още д-р Мирослав Ненков.

По отношение на проблема с ТЕЛК-овете вече са изпратени инструкции до РЗИ-та в страната. Министърът подчерта и че в рамките на мандата си ще наблегне сериозно на работата върху Националната здравна стратегия.