Няма потвърждение за отвлечен българин в Нигерия
Няма потвърждение за отвлечен българин в Нигерия / netinfo

В специално писмо до Дарик радио, от британската петролна компания “Експро”, не потвърдиха, че единият от изчезналите двама нейни служители в Нигерия, е българин. „Експро” потвърждава само, че единият от похитените има британско гражданство”, се казва в писмото.

„Експро”, Нигерия потвърждават, че двама нейни чуждестранни служители са отвлечени по време на инцидент на производствения катер Агбани в близост до град Калабар.

От компанията заявяват, че инцидентът е станал около осем часа вечерта местно време на 8 юли, когато катерът, на който са се намирали похитените, собственост на местна нигерийска оперативна компания, е бил нападнат от въоръжена група.

„Експро” съобщава само националността на единия похитен, но и за двамата потвърждава, че са консултанти във фирмата, преотстъпени на нигерийска оперативна компания.

В писмото до Дарик се казва още, че „Експро” подкрепя действията на нигерийските власти, за да може двамата служители на компанията скоро да бъдат в свободни и в безопасност.

Въпреки че в писмото от „Експро” не се казва нищо за изчезнал техен служител с българско гражданство, в понеделник от българското Министерство на външните работи, както и посланикът ни в Нигерия Петко Пранджев заявиха, че единият от отвлечените е българин. Според посланик Пранджев името му е Кирил Елевтеров.

Пълния текст на писмото от "Експро" до Дарик четете тук