Няма опасност трансплантираните пациенти да останат без лекарства
Няма опасност трансплантираните пациенти да останат без лекарства / снимка: sxc.hu

Няма опасност трансплантираните пациенти да останат без лекарства, категорични са от Здравното министерство. След получена във ведомството информация за липса на животоспасяващите медикаменти за трансплантирани пациенти, оттам установили, че при дистрибуторите има достатъчно налични количества от лекарствените продукти и няма опасност за здравето на пациентите.

От министерството допълват, че към настоящия момент фирмите поемат разликите в лекарствата, които здравноосигурените лица следва да доплатят, и по този начин за пациентите медикаментите се явяват безплатни.

От ведомството уверяват, че са в непрекъсната връзка с лекуващите лекари, както и с фирмите производители, с цел осигуряване на ефективна терапия на трансплантираните пациенти.

Преди дни по сигнал на пациенти Дарик информира за липса на лекарства за трансплантирани в софийските и в пловдивските аптеки. Тогава от пациентските организации на трансплантираните посочиха като две от възможните причини забавяне от страна на дистрибуторите или паралелен износ на медикаменти.