Няма да търсят наказателна отговорност от учениците, подиграли се с историята ни
Няма да търсят наказателна отговорност от учениците, подиграли се с историята ни / netinfo

Няма да бъде търсена наказателна отговорност от учениците в Професионалната гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост в Добрич, снимали се в непристойни пози с портрети на Левски, цар Симеон и княз Борис. За приключилата проверка по случая съобщи директорът на Областната дирекция на МВР комисар Стефан Йончев, цитиран от БТА.

Снимката на тримата ученици предизвика гневни коментари във "Фейсбук".

По думите на Йончев резултатите от полицейската проверка са докладвани в прокуратурата и становището на наблюдаващия прокурор е, че в деянието няма състав на престъпление по смисъла на Наказателния кодекс. Директорът на областната дирекция допълни, че преписката е предадена на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

Комисията вече наказа двама от младежите - на 17 и 18 години, с полагане на 40 часа безвъзмезден труд в полза на обществото. Провинилите се ще преминат и 20-часова програма и консултации с психолог за преодоляване на отклонението в поведението им. На непълнолетния е определен и обществен възпитател.

Родителите на двамата младежи получиха последно предупреждение, че при повторно деяние на децата им ще бъдат глобени до 1000 лева.

С третото момче от снимката се занимава Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в община Крушари, където то живее.

Педагогическият съвет на гимназията също наказа тримата ученици като ги премести в самостоятелна форма на обучение. Тримата трябва да се явят на изпитна сесия, за да завършат единадесети клас.

Други новини от Добрич