Няма да има режим на тока и спиране на парното
Няма да има режим на тока и спиране на парното / Sofia Photo Agency
Страната ни може да издържи три месеца с наличните количества газ в Чирен при спрени доставки. Това съобщи президентът Георги Първанов след края на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Той увери, че у нас няма да има спиране на парното, нито режим на тока въпреки газовата криза.

Има консенсус успешно да се реализират вътрешни мерки срещу спрените доставки от Украйна, съобщи Първанов: „Крайно необходима е мобилизацията на наши ресурси в хранилището в Чирен и добива от Галата, за да може да се поддава природен газ в порядъка около 4 млн. куб. м ежедневно. Това означава, че ние бихме могли да издържим в порядъка на около 90-100 дни при ограничен режим и при положение, че няма разрешение на кризата.

Приоритетно ще се дава газ на топлофикациите и социалните системи, както и на предприятията с непрекъсваем цикъл: „Ще направим необходимото, за да не се допусне спирането на парното и режим на тока”.

Важни стъпки за енергийната ни сигурност са разширението на хранилището в Чирен, построяването на газовата връзка от 70 километра Димитровград – Комотини към тръбата Турция – Гърция – Италия и използване на терминал за втечнен газ на гръцката територия, обясни държавният глава: „Ще разчитаме и на средства от страна на ЕС, за да може в един ускорен период, в рамките на настоящата година, да постигнем решение на този въпрос”.

Страната ни ще настоява за незабавно възстановяване на доставките от Украйна и ще търси правата си дори по съдебен път, обобщи Георги Първанов.