Някои модели мобилни телефони причиняват кожни алергии
Някои модели мобилни телефони причиняват кожни алергии / снимка: www.sxc.hu
Някои модели мобилни телефони причиняват кожни алергии
47278
Някои модели мобилни телефони причиняват кожни алергии
  • Някои модели мобилни телефони причиняват кожни алергии

До три години всеки втори човек на планетата ще страда от алергична болест на кожата, предупреждават дерматолози.

В страната започна Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергии. Кампанията ще обхване шестте най-големи дермато-венерологични клиники в страната - "Александровска", Военномедицинска академия, Болница "Токуда" и университетските кожни клиники в Пловдив, Стара Загора и Плевен. В тези лечебни заведения ще се провеждат безплатни прегледи на пациентите.

Мобилните телефони, некачествената козметика и бижутата предизвикват най-честото алергично кожно заболяване - екземата. Това съобщи за Дарик доц. Жана Казанджиева от Александровска болница.

"На първо място е никелът. Това е най-често срещаният алерген в цяла Европа. Между 8 и 20% е честотата на никеловата алергия. Това са алергиите към коланите, копчетата, обеците, верижките на часовника, а напоследък и от някои модели мобилни телефони. Симптомите са екзема, която като всяка друга контактна алергия се проявява с екземни промени по кожата - зачервявания, множество мехурчета, силно сърбящи обриви, на мястото на контакта с алергена", обясни доц. Жана Казанджиева.