Румен Радев
Румен Радев / БГНЕС
Ново заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Румен Радев ще се проведе днес. Темата отново ще бъде „Необходими законодателни мерки за противодействие на корупцията“.
 
Миналата седмица се проведе заседание на същата тема, но пропадна, след като членове си тръгнаха заради ангажименти в чужбина. Държавният глава Румен Радев прекрати срещата и до решения така и не се стигна.

Провал на КСНС, президентът свиква нов на 17 октомври
 
По-късно стана ясно, че причината е липса на кворум след напускането на Цветан Цветанов, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и този на ВОЛЯ Веселин Марешки. А премиерът Бойко Борисов дойде с час и половина закъснение.

Радев за Борисов: Оценявам посредническите усилия, но е очевидно, че трудно може да надвика съпартийците си
 
В крайна сметка президентът Румен Радев прекрати заседанието:
 
„За остротата на проблема с корупцията можем да съдим по многобройните скандали в медиите, по срива на чуждестранните инвестиции, по незавидното място на България в множество престижни международни класации по темата, по препоръките и оценките на нашите европейски партньори. Корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности, е заплаха за националната сигурност, защото тя руши устоите на правовата държава, срива доверието на гражданите в българските институции, възпрепятства развитието на икономиката и повишаването на благосъстоянието на българските граждани“, каза Радев.

Румен Радев: Борбата с корупцията трябва да се води безкомпромисно
 
Корупцията пряко или косвено бърка в джоба на всеки български гражданин и го поставя в унизително положение. Считам, че пробив в борбата с корупцията ще стане възможен едва тогава, когато антикорупцията стана приоритет за българските политици пред техните вътрешни и международни ангажименти“, допълни още президентът.

Парламентът ще заседава извънредно на 17 октомври
 
След заседанието никой от присъстващите не пожела да коментира случилото се. Само лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини управляващите, че са провалили заседанието. Те пък задочно отговориха, че са имали поети отдавна ангажименти.
 
Така се стигна до новото заседание днес по същата тема: „Необходими законодателни мерки за противодействие на корупцията“.