/ ThinkStock/Getty Images
Прогноза за времето на 10 декември, неделя
През нощта през страната ще премине студен атмосферен фронт. От запад ще започнат валежи от дъжд. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, и с него ще нахлува студен въздух.
 
Със застудяването дъждът по високите полета на Западна България, в Предбалкана и Лудогорието ще премине в сняг. На места там ще се образува и тънка снежна покривка.
 
Жълт код заради очаквани силни пориви на вятъра е обявен в 16 области в България. Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Шумен, Търговище, Сливен, Стара Загора, Пловдив и Пазарджик.

НИМХ-БАН


През деня в тези райони ще духа силен вятър от запад-северозапад със средна скорост до 14-17 м/сек и пориви до 24 м/сек, показва справка на сайта на НИМХ към БАН.
 
Сутринта валежите в повечето места ще спрат, най-късно в източните райони. През деня запад-северозападният вятър ще се усили, облачността от запад ще намалее в по-голямата част от страната до слънчево. Температурите към 14.00 ч. ще са между 2 и 7 градуса, ще продължат да се понижават.
 
Атмосферното налягане ще се повишава и в края на деня вече ще е около средното за месец декември.
 
Времето през декември - ще има ли сняг за Коледа и каква зима ни чака

След нощните валежи, още сутринта облачността над планините ще се разкъса до предимно слънчево време, най-късно в източните масиви. Ще духа силен запад-северозападен вятър. Ще е студено, с максимална температура на височина 1200 м около 0 градуса, на 2000 м - около минус 7 градуса.
 
Климатолог: Вероятно предстоящата зима ще е по-мека

Жълт код е обявен и за крайбрежните райони в Добрич и Варна. След полунощ до сутринта ще има временно усилване на вълнението до 4 бала. В неделя вятърът ще се обърне от запад-северозапад и временно ще се усили  до 14-17 м/сек.

По Черноморието на места в сутрешните часове ще превалява дъжд. Около обяд валежите ще спрат, а по-късно и облачността ще се разкъса и намалее. Ще духа умерен и силен западен вятър, който привечер ще отслабне. Вълнението на морето ще е 3-4 бала, вечерта ще се успокои. Температурите ще се понижават, към 14.00 ч. ще са между 4 и 8 градуса.

В понеделник - 11 декември, и във вторник - 12 декември, ще бъде предимно слънчево. Вятърът ще е слаб, в Източна България до умерен от югозапад. Температурите ще се повишат бързо и във вторник максималните температури ще са между 10 и 15 градуса.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg