Нови температурни рекорди, минус 31,4° в Севлиево
Нови температурни рекорди, минус 31,4° в Севлиево / снимки: Sofia Photo Agency, архив

В Севлиево тази сутрин бяха отчетени минус 31,4 градуса. Все още обаче не може да се посочи дали това е рекорд за датата. Заради влошената метеорологична обстановка и грипната епидемия 1062 училища в страната са затворени.

Времето в цяла България е мразовито и днес. Тази сутрин към 8.00 ч. са измерени в 16 от синоптичните станции отрицателни температурни рекорди, съобщиха от НИМХ. Температурите в Кнежа отново паднаха до минус 29,4 градуса. В Чирпан измериха минус 27 градуса, Пловдив - минус 24,4, Драгоман - минус 23,8, Пазарджик - минус 23,4 градуса, Велико Търново - минус 22 градуса, Русе - минус 19,8, Лом - минус 22,4 градуса, Монтана - минус 17,6, Враца – 19 градуса, Ловеч - минус 19,7, Кюстендил - минус 18,2, Оряхово - минус 18,1, Ново село - минус 17,4, Калиакра - минус 15,4 градуса и Елхово - минус 15,2 градуса.

Минус 21 градуса е към 9.00 ч. температурата в София, показва Vremeto.bg. По Черноморието градусите варират между минус 16 градуса във Варна, до минус 13 в Бургас. Градусите, измерени в морската столица, се доближават до абсолютния минимум, измерен досега за 1 февруари в града. Най-студено на днешния ден е било през 1991 г., когато са отчетени минус 16,4 градуса. В Сандански термометрите показват минус 9 градуса.

Тази нощ в Търговище е била измерена температура от минус 19,8 градуса. Преди 49 години - на 1 февруари 1963 г., е била измерена температура от минус 16 градуса.

Само за Бургаска област е в сила код жълто. Оранжев код за опасни минусови температури е въведен в цялата останала част от страната. Вижте подробна прогноза за следващите седем дни

Според прогнозите на метеоролозите температурите ще започнат да се покачват в петък. Тогава живакът в термометрите ще скочи с около 4-5 градуса. Още в четвъртък обаче се очаква да започнат и нови валежи - на запад от сняг, а на изток - дъжд.

Лед скова рибарското селище в Казашко, посочва БГНЕС. Коловете, крепящи рибарските мрежи и лодките, са окичени с дебел слой лед. Водата в езерото, вливаща се от Черно море започна да замръзва, въпреки топлата вода изливаща се там от охлаждането на генераторите на намиращата се наблизо ТЕЦ-Варна.

Село Казашко е разположено на северния бряг на Варненското езеро, едва на 6 км западно от Варна. Възрастни хора от селото споделиха, че от 25 години не помнят езерото да е замръзвало.

Още вчера от РИОСВ-Русе съобщиха, че езерото Сребърна е покрито с 10 см ледена пелена вследствие на ниските температури. 15 см е снежната покривка в буферната част на резервата.

Рекордните минус 32 градуса пък бяха измерени в последния ден на януари в село Главановци, съобщи кметът на община Трън Станислав Николов. Температурата обаче не се счита за официален рекорд, тъй като е измерена с обикновен термометър. Данните са от светлата част на деня, отбеляза кметът.

1062 училища в страната са затворени заради влошената метеорологична обстановка и грипната епидемия. 667 от тях не са отворили врати поради влошена пътна обстановка като най-много са затворените учебни заведения във Варна, Бургас, Велико Търново, Видин, Добрич, Пазарджик, Пловдив и Силистра. Грипна ваканция е обявена в 394 училища в страната, като най-много са в Бургас, Монтана, Пазарджик и Софийска област и Стара Загора.

Авариралите товарни автомобили, които затрудняваха движението по две от основните пътни артерии в област Велико Търново са изтеглени и нормалният трафик е възстановен, съобщават от Областната дирекция на МВР. Тировете бяха закъсали в района на разклона за село Добри дял, по главен път София - Варна и малко преди село Въглевци в Прохода на републиката. В продължение на около три часа екипи на Пътна полиция регулираха трафика в двата участъка.

Пътищата от републиканската пътна мрежа във Варненска област са проходими при зимни условия, съобщиха от областното пътно управление. Те са частично мокри и заледени. Пътните настилки са обработени. За три пътни отсечки - Кривна - Равна - Неново, Червенци - Бдинци и Суворово - Ветрино, са въведени ограничения за движение на всички моторни превозни средства. Общо 41 машини са обработвали пътните настилки в областта през деня.

В две села в Добричко - Соколник и Ново Ботево, не е доставен хляб заради затворен път, съобщиха от Областния съвет за сигурност. Участъкът от Ново Ботево през Соколник - Енево, до Карапелит е непроходим, но е изпратена роторна машина за почистване. Всички пътища от основната пътна мрежа в областта са проходими при тежки зимни условия. Работи се по почистването на третокласната пътна мрежа, допълват от съвета. В региона няма селища без електрически ток. Продължава да е намалено водоподаването в селата Ловчанци, Миладиновци, Врачанци и Малка Смолница заради повреда в помпена станция. Температурата в региона е минус 15 градуса, духа северен вятър със скорост 5 метра в секунда.

В университетската болница в Плевен е оказана помощ на трима души, получили измръзвания през последните дни с рекордно ниски температури. Това съобщиха от лечебното заведение. Осемдесет и тригодишен мъж от Плевен е настанен в хирургията. Пострадало дете от Угърчин е прието в лечебното заведение и след намесата на лекарите е освободено за домашно лечение. От Червен бряг е докаран мъж на 66-годишна възраст, също засегнат от студа. При него има друго основно заболяване, уточниха от болницата. През ортопедичния кабинет само през последните мразовити дни са преминали над 50 души, пострадали при падане по улиците. Двадесет и осем от тях са били със счупвания на кости.

Подробна прогноза за времето във всички населени места в България за днес и за следващите 10 дни четете на Vremeto.bg

Нови температурни рекорди минус 314° в Севлиево
netinfo

Какво да правим в студеното време?

Докато навън температурите са минусови, организмът се изтощава по-бързо, а защитните му сили се възстановяват по-бавно. При излизането навън и първото вдишване, се включва механизмът за защита на бронхите, при което настъпва рязкото им стеснение. Процесът е болезнен при хора, страдащи от астма или стенокардия. За да се избегне този процес, трябва да покриваме носа и устата си с шал при излизане навън.

Специалистите съветват да не забравяте и шапката. Главата е тази част от човешкото тяло, която най-бързо губи топлината от организма. Ревматолозите съветват ако искате да запазите ръцете и краката топли - носете шапка или шал.

Особено важна в студеното време е и защитата на ръцете и краката, тъй като при крайниците опасността от измръзване е особено голяма.

Измръзналите части на тялото не бива да се масажират или да се разтриват със сняг. Вместо това трябва колкото може по-бързо да се намери подслон на топло. Там мокрите дрехи трябва бързо да бъдат съблечени, засегнатите части на тялото трябва да се затоплят с ръце или топла вода. При по-сериозните измръзвания трябва да се потърси лекарска помощ.

Медиците различават три степени на измръзване: първо - кожата се зачервява, второ - след затопляне по горния слой на кожата се образуват мехури и трето - кожата е побеляла, измръзнала и напълно безчувствена. След размразяването местата са груби и черни, тъканта е мъртва (некроза).

Ако излизате на студено, най-добрият начин да се сгреете, е като се облечете на слоеве. Вътрешният слой да бъде от една или няколко синтетични тъкани, които попиват потта от кожата. Причина за измръзналите ръце и крака, дори в по-голяма степен от ниските температури, е изпотяването. Следващият слой има задачата да изолира студа, задържайки топлото до тялото, като най-добрия вариант е това да е вълнена риза.

Не оставяйте децата да играят дълго в снега при минусови температури.

Приемът на храна повишава вътрешната температура, затова преди да излезете на студено, подсигурете организма си с нещо горещо. Можете да избегнете изстудяването като пиете повече течности - гореща супа, месен бульон или билков чай. Кафето и другите кофеинови продукти съкращават кръвоносните съдове. Алкохолът временно сгрява ръцете и краката, но неговото вредно действие е по-силно от предимствата му. От него се увеличава потокът кръв към кожата и това дава леко усещане за топлина, която обаче бързо се губи във въздуха и като понижава вътрешната ни температура.

При по-ниски температури кръвоносните съдове се стесняват, транспортира се по-малко количество кръв, за да се изразходва по-малко топлина. При по-продължителното излагане на студа в клетките се образуват ледени кристали, червените кръвни телца се скупчват на едно място, което има за последствие нарушения на кръвообращението, а при най-тежките случаи - умъртвяване на тъканите.

Ако ще пътувате:

Студеното време се превръща и в капан за пътуващите, предупреждават от „Гражданска защита”. Лошото време може да блокира за часове движението по пътищата, а часовете, прекарани в студ, сняг и виелици, крият сериозни рискове за живота и здравето на хората.

През зимата условията на шофиране са много по-тежки, така че не забравяйте да проверявате състоянието на чистачките си, за да предотвратите намаляването на видимостта, отбелязват още експертите и съветват: следете състоянието на акумулатора на автомобила, проверявайте спирачките си и светлините на автомобила си. 

За максимална сигурност и контрол над автомобила в студено време трябва и четирите колела да са оборудвани със зимни гуми. Колата ви трябва да е с пълен резервоар, снабдена с вериги против боксуване и аптечка. Абсолютно задължително е да сте със заредени батерии на мобилните телефони. Няма да е излишно и да носите джобно радио и фенерче.