Откриха две осиновени български деца в тежко състояние в американския щат Мисури. Близначките, които са на 14 години, били осиновени преди 7 години, а отскоро живеели в градчето Съмърсвил. Техните родители - 56-годишен мъж и 40-годишна жена, били арестувани на 8 юли за тормоз над децата им.

Осиновени български деца в САЩ попаднаха в „къща на ужасите“ (ВИДЕО)
 
„Докладите за следосиновителното наблюдение, получени от Министерството на правосъдието, действително говорят, че за децата се полагат много добри грижи и че те са се привързали и адаптирали много добре както към родителите, така и към биологичните деца на осиновителите. Не е имало никакви индикации, че има някакъв проблем за тези деца”. Това заяви пред NOVA Милена Първанова - директор на Дирекция „Международна правна закрила на детето и международните осиновявания” в Министерството на правосъдието.
 
„Тепърва ще се установява както фактическото положение, при което са отглеждани децата, така и тяхното състояние и бъдещите действия, които ще бъдат предприети”, каза още тя.

Осиновените българчета в САЩ са в добро здравословно състояние
 
Тя заяви, че докладите са изготвени от лицензиран клиничен социален работник към щата Вашингтон.
 
„На този етап нямаме основание да смятаме, че те не са отразявали действителното положение на децата и на семейството”, каза още Първанова.

Тормоз и жестоки наказания за двете осиновени българчета в САЩ
 
Механизмът, по който се регламентират осиновяванията, е еднакъв както за националните, така и за международните осиновявания и предвижда извършаването на посещения и изготвяне на доклади в рамките на две години от допускане на осиновяването. В конкретния случай са извършени 5 посещения от независим клиничен социален работник. Семейството само се свързва с него, обясни Милена Първанова.
 
По думите й дейността на тези клинични социални работници е под стриктния контрол както на щатските, така и на федералните власти.
 
"В Министерството на правосъдието досега не сме имали данни за малтретиране на други деца при осиновяване в чужбина", каза още Първанова.
nova.bg