Елена Йончева
Елена Йончева / БГНЕС
Продължават обвиненията на БСП към депутата от ГЕРБ Делян Добрев. Фирма, собственост на майката и бащата на Добрев, е усвоила кредит за 2 милиона лева от офшорна компания. Това обяви на пресконференция в централата на БСП депутата от Левицата Елена Йончева. Още миналата седмица Йончева внесе сигнал в прокуратурата за обществени поръчки за над 50 милиона лева в Хасково.

Елена Йончева с нови сигнали срещу Делян Добрев, той се закани да я съди
 
„Кумгейт е само на повърхността, само видимата част от тази афера и очакваме прокуратурата да се самосезира. Нямаше повече да се занимаваме с господин Добрев, ако прокуратурата се беше самосезирала. Какво установяваме сега с всички тези документи, които внесохме в края на миналата седмица в прокуратурата с молба прокуратурата да направи проверка? Този роднино-приятелски кръг на практика използва огромни обществени ресурси и ние искаме прокуратурата да провери няколко неща“, заяви Йончева.
 
„Първо, как фирмите около въпросния зет и приближените около него фирми с негово участие печелят над 50 млн. лева само за последните 2 години и половина в Община Хасково, като основно става дума за проекти, свързани със санирането. Искаме проверка, защото Добрев сам каза, че настоявал негов дрийм тийм да бъде назначен в Община Хасково. Господин Добрев каза, че той стои зад този дрийм тийм. В този дрийм тийм участва неговият зет, който става председател на Комисията по бюджет и финанси, а неговата съпруга - директор на Финансова дирекция“, посочи първото, което искат за проверка.

БСП атакува пред КС решението на парламента да остави Делян Добрев депутат
 
„Второ, бихме искали да разберем какъв е произходът на средствата на този заем, който неговите родители взимат - 2 млн. лева за строителство на фабрика за пелети в момента, в който Добрев е министър на икономиката, енергетиката и туризма. Ние не казваме, че не може да бъде взет такъв заем, не казваме, че не може да бъде взет заем, включително и от офшорна компания, не казваме, че не може да имат офшорна компания, но ние искаме да разберем какъв е произходът на тези средства в съответните офшорни компании, защото знаете, че господин Добрев е със свален имунитет и той е обвиняем за безстопанственост на стойност 10 млн. лева“, допълни тя.

Делян Добрев: Ще съдя Елена Йончева
 
Очаква се до края на деня и от централата на ГЕРБ да отговорят на социалистите.