Новата пленарна зала на депутатите готова минимум след две години
Новата пленарна зала на депутатите готова минимум след две години / Sofia Photo Agency, архив
Новата пленарна зала на депутатите готова минимум след две години
49768
Новата пленарна зала на депутатите готова минимум след две години
  • Новата пленарна зала на депутатите готова минимум след две години

Поне две години ще са необходими за преустройството на столичната зала „Света София", която се намира в сградата на бившия Партиен дом, в пленарна зала. Това каза арх. Владислав Николов от Никонсулт - проектантът, спечелил първо място в конкурса за преустройство. В проекта е предвидено изграждането на стъклен купол, за да се осигури естествена светлина, а реализацията му ще струва около 9 млн. лв. Предлага се редуциране на местата в залата до 240, но ще бъде предвидена и опция за увеличаване на броя им при необходимост.

На критиките, че проектът не се вписва в архитектурата на Партийния дом, Николов заяви, че се предлага осъвременяване на старата архитектура. По време на обсъжданията се чуха и възражения срещу изграждането на стъклен купол вместо таван, на визията за осветлението, както и за липсата на международно участие в конкурса. Проектът все още е идеен и предстои да се обсъжда.

„В случая с обилното остъкляване създаваме нормална работна обстановка в самата зала", обясни още Николов. В сегашната зала на Народното събрание има странично осветление, което премахва клаустрофобията, която я има например в една концертна зала, допълни той. „Това далеч не е лукс, това е най-важното, за да има нормални условия за работа. Амфитеатърът е изключително стръмен - той е много хубав за концерт, но е лош за ежедневното качване и слизане примерно до банката за изказвания. Затова правим нов, по-плавен амфитеатър, по модел на залата на Райстага в Берлин. Ще има видимост към центъра на залата, а същевременно отдолу се създава пространство, което може да се ползва за допълнителна нова зала - за пресконференции например. Ако трябва да правим сравнения, това го нямаше в другите проекти", каза още Николов.

Това е четвъртият поред идеен конкурс за преустройство на зала „Света София". Първият е проведен през далечната 1996г. и е спечелен от покойният арх. Борис Камиларов. Тази година в конкурса от 11 предадени проекти има три отстранени, които не са отговаряли на предварително зададените изисквания. "Никонсулт" ЕООД, с главен проектант арх. Владислав Николов, спечели първото място с награда от 15 000 лв. Втори се класираха "Тилев архитекти" ООД, с главен проектант арх. Димчо Тилев, с награда от 10 000 лв. Две поощрителни награди по 1000 лв. получиха колективите на "АТМ" ЕООД, с ръководител арх. Ивайло Мишев и на "Ес архитекчъръл тийм" ООД, с главни проектанти Владимир Михов и арх. Любомир Станиславов.