Нова тенденция при киберпрестъпленията - подмяна на междуфирмена комуникация
Нова тенденция при киберпрестъпленията - подмяна на междуфирмена комуникация / снимка: sxc.hu
Нова тенденция при киберпрестъпленията - подмяна на междуфирмена комуникация
80058
Нова тенденция при киберпрестъпленията - подмяна на междуфирмена комуникация
  • Нова тенденция при киберпрестъпленията - подмяна на междуфирмена комуникация

Киберпрестъпници набелязват целенасочено български фирми, за да източат средства от банковите им сметки, каза Васил Петков от сектора за борба с киберпрестъпност към ГДБОП. За първи път този проблем е засечен през март месец миналата година.

Петков уточни, че много фирми са пострадали от хакерските атаки, а има и случаи на фалирали компании, заради източване на сметките им.

„Целенасочено се таргетираха български фирми с корпоративни сметки в български банки и не в една или две банки, а в повечето банки, като уязвимостта при тях дойде от това, че компютърните системи, които използваха счетоводителите във фирмата и ръководителите, бяха уязвими. Беше осъществен отдалечен достъп до тях и използвайки сложения в компютъра електронен подпис, се извършваха онлайн транзакции чрез интернет банкиране", обясни Петков.

„Това, което банките виждаха при тях, транзакции в периода между 12:00 и 13:00 ч. на обяд, когато хората обядват и електронният подпис си стои на компютъра. Транзакции към банкови сметки на български граждани в същата банка с цел преводът да пристигне за секунди. Изключително много фирми пострадаха от този проблем, като за съжаление имаше и случаи, в които фирмата фалира, просто защото преводът беше огромен. Щетата е много сериозна - над 900 000, но това е установената от нас щета, която е официална. Може би неофициално е много повече", допълни той.

Нова тенденция при киберпрестъпленията е подмяната на междуфирмена комуникация. В тези случаи трето лице прихваща имейлите, които двете компании си разменят. Целта е във финалните съобщения да бъде подменена банковата сметка, чрез която фирмите се разплащат и така парите да постъпят директно при киберпрестъпниците.