/ ThinkStock/Getty Images
В Пазарджик, Пловдив и Добрич събират от родителите "членски внос"
Декларация за дарение от страна на родителите на учениците в столичното 54-то СУ "Св. Иван Рилски", която им била предоставена за подпис, разгневи родители в социалната мрежа.
 
Във документа, публикуван в група във Facebook, се представят няколко възможности за подпомагане на школото, които включват както дарение на книги за библиотеката, така и извършване на физически труд, какъвто е необходим на училището и възможен за родителя, като например боядисване. Сред другите възможности са дарение на материали, които да се ползват за училището, консумативи за медицинския кабинет, спомагане със средства за развитието на спорта в училище.
 
От родителите, попълващи декларацията, се иска да посочат как точно ще могат да подпомогнат за развитието и поддръжката на школото, като трябва да изберат поне един вариант.
 
Ремонтират градини, училища и университети с пари от ОП "Региони в растеж"

След острата обществена реакция от 54-то СУ публикуваха съобщение, с което посочват, че въпросната декларация не е имала задължителен характер, както и че описаните в нея дейности са прекратени.
 

netinfo

"Според мен изнудване е, ако ние искаме тези пари преди да сме записали децата, а ние ги искаме, когато те вече са наши ученици", оправда се след избухването на скандала директорът на училището Соня Василева.

Образователният министър Красимир Вълчев коментира, че подобни декларации не са редни, защото съдържат елемент на покана, а дарението към училището може да бъде само доброволен акт, без да има намек за някаква задължителност. Той добави, че е започнала проверка в училището и не били събрани никакви пари.
 
Събирането на пари от училищните настоятелства е практика и в други училища. Преди старта на учебната година образователният министър изпрати писмо до школата, с което припомни, че събирането на средства за дейности и материали, финансирани от държавата не са позволени.
 
Много училища в Пазарджик събират членски внос за настоятелство от родителите на своите възпитаници, като парите се използват по различни предназначения, пише "Монитор". Таксите варират от 10 до 24 лв. годишен членски внос. В Пловдив и Добрич също искат пари от родителите за пособия, ремонти и охрана.