Соцлидерката коментира и болничните
Няма да подам оставка, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на NOVA.

Истинското решение е в партията - членовете на БСП ще кажат как оценяват ръководството от 1 декември до април, каза Нинова по повод отчетно-изборната кампания в партията, която предстои. Тя ще завърши през пролетта, когато социалистите ще избират за първи път своя лидер чре пряк вот, а не на конгрес. На атаките на вътрешната опозиция, която според нея е групирана около Сергей Станишев, Нинова отвърна: "Моят отговор е - заповядайте на терен и нека партията да избере най-добрия".

Станишев: С Корнелия Нинова БСП няма шанс да спечели парламентарните избори

В неделя се събра Пленумът на Националния съвет на БСП, на който бяха обсъдени резултатите от местните избори. Преди дни обаче група социалисти разпространиха алтернативен критичен анализ, в който ясно се заявява, че Нинова трябва да подаде оставка. Негов автор е Чавдар Георгиев - член на Националния съвет, а посочената причина - провал на местния вот, след който БСП отсъствала от управлението на общините в половин България.

„Не отхвърлям лидерския въпрос като изключително важен, тъй като именно той беше поставен в писмото, в алтернативния доклад, като единствения начин за разрешаване на всички проблеми в партията. В него бяха изредени оценки, проблеми и т.н. и накрая се казва, че всичко това може да бъде решено, ако сменим Корнелия Нинова. Следователно на някого в главата стои лидерският въпрос и всички въпроси вътре в партията могат да бъдат решени, само ако ме няма мен”, посочи още тя.

„В една демократична партия разногласията се решават с гласуване и с мнозинство. Алтернативният доклад беше отхвърлен от Националния съвет с 86 на 20 гласа", коментира Нинова.

Тези 50 човека, които ми поискаха оставката се оказаха 21. Оказа се, че вътре има имена на колеги, чиито имена са ползвани, а те не занят за това. Т.е. това е фалшива новина”, каза още лидерът на БСП.

Относно това как могат да се срещнат полярните мнения за оценка на резултатите от изборите, Нинова коментира: „Това е спор на върха на БСП между групи хора в Националния съвет. Истинското решение е в партията. Членовете на партията ще кажат как оценяват резултата и как оценяват ръководството от 1-ви декември до март месец, когато е отчетно-изборната кампания в БСП. Истинското решение е в партийните структури, не при нас, горе на върха”.

Запитана дали е съгласна с думите на Сергий Станишев, че с председател като Корнелия Нинова БСП не може да спечели парламентарните избори, тя отговори: „С врачуване не се занимавам. Това, дали ще спечелим изборите или не е някакво пророкуване. От нас зависи дали ще продължим промяната, за да убедим хората”.

„Вътрешнопартийните ни тревоги в случая засягат всеки българин. Става дума за нещо много по-голямо - дали ще има промяна на статуквото в България. Голяма част от хората не харесват всички партии. Те го показват с негласуване”, каза Нинова. „Изходът от това е, или ще се появи нова партия, която не знам колко време ще изкара, или системните партии трябва да започнем да се променяме”, смята тя.

Лидерът на БСП заяви, че първият ден от болничните, трябва да се плаща от държавата, а не от работодателите или служителите. „Работещите са се осигурявали, плащали са си осигуровките в НОИ и държавата им дължи това обезщетение, когато се разболеят”, каза тя.

„Опитът да премахнат първия ден като плащане за болничния е оправдание на правителството, че не може да се справи със злоупотребите”, смята тя.

Според Нинова поредният опит на опонентите ѝ в БСП да свикат конгрес за промяна на устава и отпадане на прекия избор, вече граничи с мазохизъм. Соцлидерката коментира и болничните. Тя е категорична, че изплащането им трябва да бъде поето от държавата - нито от бизнеса, нито от работниците.

Предприятията да сключват договор с лекар, който да издава болничните за това предприятие, е идеята, която, по думите на Нинова, е добра и ще гарантира вътрешен контрол над фалшивите болнични.

Това е едно добро решение, смята Нинова с аргумента, че в момента се противопоставят работодателите на работниците.