Красимир Каракачанов и Корнелия Нинова
Красимир Каракачанов и Корнелия Нинова / БГНЕС
Соцлидерката Корнелия Нинова и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов поведоха епистоларен спор за инициативата за приоритет на българските храни в търговските вериги.

Предложение за забрана на вноса от ЕС, докато се изчерпят нашите плодове и зеленчуци, внесе в Министерския съвет по-рано днес вицепремиерът. Нинова прояви ревност и му припомни, че БСП е предложила закон за храните и против двойните стандарти в ЕС още миналия януари.

Соцлидерката припомня как по време на дебатите срещу този законопроект са се обявили и ГЕРБ, и ОП.

Каракачанов иска забрана на вноса на плодове и зеленчуци до изчерпване на българските

"Цитирам стенограма на НС: "Ние не подкрепяме този законопроект по една много проста причина. Когато правим забрани за вносителите на всяка една държава, не само от Европейския съюз, съответно тази държава може да направи същите изисквания и сертификати за нашите износители. Така че- ние можем да навредим повече, отколкото да помогнем на българските износители и производители. Затова гласувахме против.”

Г-н Каракачанов, тангото в политиката не буди естетическа нагласа. А употребата на патриотизма за конюнктурна партийна полза отблъсква. А в тази тежка ситуация за дребния и среден български производител - отблъсква двойно", обвинява Нинова.

Каракачанов не остана длъжен и се обърна към лидерката на БСП, заинтригуван от метафората й за тангото.

"Скъпа госпожо Нинова, с интерес прочетох Вашите разсъждения относно стъпките в тангото – този зареден с емоция аржентински танц. Тъй като визирате неговата естетика в политическите му проявления, тук замълчавам с респект, тъй като аз нямам опит в това. Експертът в политическото танго сте Вие, като се има предвид уникалния Ви път по политическия дансинг от икономически експерт на десния СДС до ръководител на лявата БСП. Пред един доказан авторитет в теорията и практиката на този вълнуващ аржентински танц наистина мога само да запазя мълчание с уважение", пише в профила си Каракачанов.

"Но не мога да запазя мълчание, госпожо Нинова, когато освен танго от същата тази Аржентина внасяме круши, например. И то от години. Когато внасяме магданоз от Египет, домати от Йордания, чесън от Китай – когато 80% от зеленчуците и плодовете на българския пазар са внос от близки и далечни страни, това не мога да го подмина. Не владея това политическо танго да подминавам реалните проблеми на обикновените хора. Затова и още през 2015 подкрепихме проект на закон, който задължаваше хипермаркетите да предлагат минимум 30% българска продукция. Това се случи преди 5 години, нямаше пандемия, нямаше извънредни мерки. Така че съм учуден за каква точно конюнктура говорите днес? Последователността и конюнктурата са две различни понятия все пак", завършва лидерът на ВМРО.