/ Министерство на туризма
Тя разговаря с Мехмет Гюркайнак, директор за България на Turkish Airlines
Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова разговаря с Мехмет Гюркайнак, директор за България на Turkish Airlines, съобщиха от Министерство на туризма.

Двамата обсъдиха развитието на туристическия сектор между двете държави. "Турция е един от най-важните ни пазари както за изходящ, така и за входящ туризъм", заяви министър Николова. И допълни, че гостите от южната ни съседка много харесват България - особено зимните курорти и спа дестинациите.

По думите ѝ, браншът е най-силно засегнат от пандемията от COVID-19 и в тази връзка всеки един постител, който пристига у нас, е структуроопределящ.

От своя страна Мехмет Гюркайнак информира вицепремиера, че в момента се осъществяват осем полета седмично от София до Истанбул, а от февруари предстоят да стартира и линия от Варна до Истанбул - всеки петък и понеделник.

Той разясни още, че в България има много прекрасни места, които представляват интерес за посетителите както през зимата, така и през лятото. Директорът на турските авиолинии за България изрази надежда, че след ваксинацията положението в сектора ще се подобри.

Той благодари на министър Николова и за активната ѝ работа по време на пандемията и политиката ѝ относно PCR тестовете. По време на срещата бе обсъдена и възможността за организирането на журналистически турове между двете страни, както и от и до други държави, приоритетни за развитието на туризма у нас.