/ БТА
Вицепремиерът Марияна Николова поздравява екскурзоводите по повод техния празник - 21 февруари, обявен за Международен ден на екскурзовода.

Вашата дейност е от изключително значение за утвърждаването на България като атрактивна и конкурентна дестинация за четири сезона. Вие сте лицето на българския туризъм и от Вашето активно присъствие зависи непосредствено впечатлението на нашите гости не само от конкретния туристически обект, но и от страната ни като цяло, се казва в приветствие, изпратено до медиите дирекция "Връзки с обществеността и протокол" на Министерството на туризма.

Аз и моят екип поддържаме активен диалог с професионалните организации на екскурзоводите, за да може техният труд да бъде представен достойно, да стане още по-популярен и уважаван, казва Николова. Съвместно с участието на екскурзоводите създадохме 20 видеоклипа за малко познати туристически места у нас и тази инициатива намери много радушен прием след потребителите на туристически услуги.

През миналата и тази година дейността на екскурзоводите бе сред най-тежко ощетените от световната пандемия, но аз и колегите ми сме сигурни, че с предприетите от правителството социално-икономически мерки и с общи усилия можем да направим нужното за рестарт на професионалните задължения на гидовете, казва още Николова.

Припомня, че в рамките на проект на Министерството на туризма, финансиран по оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност", бе обявена обществена поръчка за 2,5 млн. лв. Тя ще подпомогне екскурзоводите и планинските водачи, инициирайки заетост чрез техните сдружения и в подкрепа на политиката за развитие на туристическите райони.