/ Министерство на туризма
Тя разговаря с държавния секретар по туризъм, външна търговия и преки чуждестранни инвестиции на Румъния Разван Пържол
Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе телефонен разговор с държавния секретар по туризъм, външна търговия и преки чуждестранни инвестиции на Румъния Разван Пържол, съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма.

Николова: Важно е хората да знаят, че държавата е зад гърба им и те ще запазят своите доходи

Министърът отправи послание към държавния секретар границите в региона на Балканите да бъдат максимално отворени за хора, стоки и услуги. "Уверена съм, че с подходяща координация със здравните власти на държавите ще намерим такова решение, че българи и румънци да могат да пътуват при сегашните обстоятелства, като единствено наличието на негативен PCR тест остане необходимата предпоставка това да се случва", категорична бе тя.

Вицепремиерът каза още, че трябва да се намери най-добрият баланс по отношение на прилагането на мерки за ограничаване на заразата, така че да се даде възможно най-позитивният пример за сътрудничество в Европа.

Министър Николова също коментира, че Румъния е приоритетен партньор за страната ни, най-голям пазар за вътрешен туризъм в България, както и  трета най-предпочитана дестинация от българските туристи за изминалата година.

Николова пред турския посланик: България и Турция са чудесен пример за взаимодействие на Балканите

"Тези резултати не са само статистика, а изразяват традиционни потребителски нагласи на туристите и от двете страни на границата, за които съседната държава е добре позната, приятелска и гостоприемна", увери вицепремиерът. И допълни, че направеното до момента не е даденост и трябва да се защитава и развива с още по-големи усилия от полаганите досега.

От своя страна Пържол също потвърди, че между двете държави има много добро сътрудничество и ползотворно партньорство. По думите му, румънските граждани обичат да посещават България както за летните, така и за зимните си почивки. И изрази надежда, че за коледните и новогодишните празници ще се постигне отвореност на границите с отрицателен PCR тест.