Министър Красимир Вълчев
Министър Красимир Вълчев / БГНЕС
Няма да се намалява финансирането на големите училища и детски градини за сметка на по-малките и по-отдалечените, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев. Той направи коментара във връзка с опасенията на директори на големи училища и детски градини, че новата формула за определяне на финансирането ще доведе до намаляване на средствата за тях.

Финансират допълнително специалности, по които се очаква недостиг на пазара на труда
 
Промяната на формулата за финансиране на училищата и детските градини при равни други условия води до увеличаване на средствата за тези от тях, които са по-малки, по-отдалечени и в които се обучават повече деца от уязвими групи, коментира просветният министър Красимир Вълчев:
 
„Това, което са видели механично директорите на големи училища в най-големите градове, е намаление на средствата им, но с механизма на формулата трябва да бъдат отчетени тези специфични фактори, които да ни позволят това намаление. Ние сме изпратили писмо на всички общини, провели сме срещи с тях как да бъдат направени формулите, така че да нямаме отрицателни разлики. Имаме нормативна и финансовата, чисто математическа възможност това да се случи - да няма намаление за нито едно училище“, коментира министър Вълчев.

Правителството отпусна още 15 млн. лева на БАН
 
Няма община, която по отделна дейност да е с намаление на средствата, посочи още министър Вълчев. Всяка община трябва да определи по новата формула колко ще бъде финансирането на всяко училище, като срокът за това е до края на февруари.