/ / iStock/Getty Images
Борисов няма да ходи на църква на този Великден
Светият синод е взел решение да не се раздават върба и цветя на Цветница, за да няма струпване на много хора. За Великден пък службата ще започне навън. Това стана ясно на брифинг в Министерския съвет след срещата на премиера Бойко Борисов с патриарх Неофит.

Взето е решение също така тази година да не ходи делегация в Йерусалим за Благодатния огън. Спестените средства ще се дадат за борба с коронавируса, уточни Ловчанският митрополит Гавриил. Тази година ще се раздава на вярващите от Благодатния огън, останал в храмовете от миналата година, добави той.

Също така на Разпети петък Плащеницата няма да е върху маса, под която преминават хората с провиране, а ще бъде вдигната от четирима души и така под нея вярващите ще преминават.

Синодът, патриархът и премиерът обсъждат мерките за Цветница и Великден

От името на Синода управляващите получиха подкрепа за предприетите мерки.

От своя страна премиерът Бойко Борисов призова в храмовете да отидат само силно вярващите, за които е жизненоважно да влязат в църквата. Той увери, че духовниците са поели ангажимент всички мерки да се спазват - хигиената, маските, недопускането на струпвания, дистанция. Самите те, заедно с органите на МВР, ще призовават миряните да се съобразяват с мерките. Всички богослужения за Цветница и Великден пък ще се предават на живо по БНТ.

„Заедно с колегите от МВР, максимално тактично, ще има възможност да се направи тази дистанция, най-великия празник да можем да го почетем. Сега само крайно нуждаещите се да отидат, както разрешихме да ходиш до магазина, аптеката, банката. Нека отидат тези, за които нуждата им да отидат е по-голяма от страха от коронавируса“, каза Борисов.

Фандъкова: Мерките до Великден остават, после може и да се облекчи достъпът до паркове

"Най-много ме беше страх от върбовите клонки, защото всеки си я взима и си я носи вкъщи", добави премиерът и подчерта, че владиците са се съгласили на отстъпки, каквито не са правили досега.

На въпрос дали не трябва да бъдат затворени храмовете и свещениците да отслужат богослуженията без присъствието на вярващите, Борисов посочи, че не може да издаде такава заповед.

"Не мога да издам такава заповед - с милиция и палки, и бой, да изгоня хората от църквите и да затворя вратите. Убеден съм, че заедно можем да си запазим духа, но и да не изпуснем епидемията. Създали сме цялата организация, с всички мерки и няма да има по-голямо струпване, отколкото сега на улиците в София. Но сме си оставили светлинката и камбаната да бие - да ни даде сила и кураж. От османско робство ни е спасила църквата", коментира още премиерът.

Свещениците с шлемове за Великден. За Цветница ще обработват с дезинфектанти върбовите клонки

"И от Гьоте можем да се поучим, и от Библията. Отпред на Библията пише - без Господа нищо не можеш да направиш. Е , как да затворя църквата?!", продължи той.

Борисов посочи, че тази година няма да отиде на църква за Великден, за да даде личен пример.

Богослуженията в Гърция ще бъдат при закрити врата за миряните

"Не вярвам, че в храма може да се предаде зараза, но правим всичко, за да не бъдем упрекнати", каза и Ловчанксият митрополит Гавриил. "Не се страхувайте, където е Божията благодат, изгарят всички микроби", добави той.

"Който желае, ще дойде на църква, никой насила не идва. В историята е имало случаи, при които, с Божията помощ, епидемии са били прекратявани. В църквата има нещо, много важно за вярващите и това е Светата литургия, която е център на живота на всеки християнин, каза Ловчанксият митрополит.