/ iStock/Getty Images
Без видеонаблюдение при броенето на бюлетини, реши Върховният адинистративен съд. Според тричленен състав, датата на вота е била известна още с публикуването й в "Държавен вестник".  Затова не може едва сега страните да спорят дали така ще се нарушат личните данни на избирателите, съобщава NOVA.

Делото във ВАС беше образувано по жалба на ЦИК и е против решението на Административен съд - София град, с което беше разрешено да има видеонаблюдение. Със свое решение от 15 март 2021 г. Административен съд София – град разреши провеждането на видеонаблюдението след края на изборния ден, но Централната избирателна комисия и Комисията за защита на личните данни го обжалваха пред Върховния административен съд.

Предвид засиления обществен интерес и близката дата на изборите, Върховният административен съд насрочи при съкратени срокове делото за разглеждане в открито съдебно заседание. По време на заседанието днес жалбоподателите направиха възражение срещу даване ход на делото, тъй като не е изпълнено законовото изискване за уведомяване на страните в 7-дневен срок преди датата на насроченото съдебно заседание. В съдебната зала Комисията за защита на личните данни от своя страна поиска да се отправи преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз във връзка с прилагането на Директивата за защита на личните данни. Поради тези причини съдът отне даде ход на делото по същество и то беше отложено за 14 април 2021 г.

Решението подлежи на протест пред петчленен състав на същия съд. Делото обаче ще се гледа едва след парламентарния вот на 4 април.
NOVA