Незаконният реекспорт на лекарства води до увеличение на цените им
Незаконният реекспорт на лекарства води до увеличение на цените им / снимка: Sofia Photo Agency
Незаконният реекспорт на лекарства води до увеличение на цените им
40034
Незаконният реекспорт на лекарства води до увеличение на цените им
  • Незаконният реекспорт на лекарства води до увеличение на цените им

Около 80 лекарства, които се отпускат без рецепта, са изчезнали от българския пазар, а други са поскъпнали с 15-20%, съобщи председателят на Асоциацията на собственици на аптеки Николай Костов. Причината е в незаконния реекспорт на медикаменти от България към други страни на Европейския съюз.

Собственици на аптеки изнасят незаконно лекарства, които купуват от България на по-ниска цена и ги продават на двойно или тройно по-висока в други страни. Производителите на тези лекарства избират два варианта, за да спрат този процес - или изтеглят лекарството си от българския пазар, или повишават цената му.

Ако в България едно лекарство струва 5 лева, то в Германия същият производител може да го предлага за 20 лева, обясни Николай Костов. Така, с незаконния реекспорт фармацевтичните компании губят средства, защото им падат продажбите в страните, където предлагат своя продукт на по-високата цена. Законният реекспорт се извършва от доставчици, а незаконният от собственици на аптеки, допълни Костов.

За да се спре този процес, от асоциацията на собствениците на аптеки настояват пътят за продажба и износ на лекарства да бъде контролиран на принципа на горивата, обясни Стефан Сгурев: "Както на принципа на бензиностанциите на горивата, така и аптеките - пътят на лекарствата, дистрибутори, митници и аптеки да бъдат свързани по същия начин, както са бензиностанциите, с митници, НАП, за да се следи пътя на лекарствата и да се пресече сивата икономика, която я има и в нашия бизнес, за съжаление".

Незаконният износ на лекарства се извършва главно към Полша, Англия и Германия.