Недостигът на магистрати е голям, алармира Владимира Янева
Недостигът на магистрати е голям, алармира Владимира Янева / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Владимира Янева: Недостигът на магистрати е голям
57109
Владимира Янева: Недостигът на магистрати е голям
  • Владимира Янева: Недостигът на магистрати е голям

Седем състава в Софийския градски съд все още нямат съдии. Това каза в интервю за Дарик председателя на съда Владимира Янева. Тя обясни, че недостигът на магистрати е голям, а 22-ма съдии от цялата страна са командировани в градския съд. По-голямата част от тях са от Софийския районен съд, който от години е най-натовареният съд в страната.

В случай, че съдиите бъдат отзовани и върнати на първоначалните им работни места, съществува вероятност наказателните дела в градския съд да забоксуват, тъй като процедурата по назначаването на магистрати е тромава и недостатъчно редовно провеждана от Висшия съдебен съвет, обясни Янева. Тя призна, че доверието на обществото към съда е малко, като причината за това е интересът на хората най-вече към знаковите наказателни дела, които често приключват с оправдателни присъди или са съпътствани от различни скандали и проблеми.

Ето какво каза още Янева пред Дарик: „При нас най-големият проблем, който съществува в момента, той е проблем принципно за цялата система, е, че имаме командировани 22-ма съдии. Но тъй като конкурсите не се провеждат регулярно, спечелилите конкурс не могат да наваксат свободните бройки, налага се и да се командироват съдии. При нас са свободни седем състава. За да попълня при мен бройките, единственият ми вариант е да командировам колеги от районния съд, каквито няма как да командировам в момента, тъй като самият районен съд има свободни места. За големия обем от труд, който минава тук, хората не знаят. Големият процент осъдителни присъди, малкият процент оправдателни присъди и т.н. - за тях хората също не знаят. Статистиката не ги интересува. По делата, които са с широк обществен отзвук, винаги има или оправдателни присъди или има ефективна присъда, но в един момент се оказва, че подсъдимите не можем да ги намерим да я изтърпят, или изниква някакъв друг проблем, който естествено веднага срива доверието на обществото в съдебната система".