/ БГНЕС
Парламентът ратифицира договора за приятелство с Македония
95950
Парламентът ратифицира договора за приятелство с Македония
  • Парламентът ратифицира договора за приятелство с Македония
Народното събрание ратифицира Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония. Документът беше подкрепен единодушно на първо и второ четене от народните представители.
 
Македония ратифицира договора за добросъседство с България

Договорът определят основни принципи в двустранните отношения между България и Македония - уважение, доверие, разбирателство, добросъседство, взаимно зачитане на интересите и отчитане на обща история, която свързва двете държави.
 
Предвижда се двете държави да провеждат срещи между представителите на органите на държавната власт на различни равнища, да си съдействат за поддържане на контакти между местните власти и гражданите. И все пак не се мине без спорове по темата.
 

БГНЕС


Договорът, който беше подписан на 1 август 2017 г. от министър-председателите на България и Македония, е юридически обвързващ документ между двете страни, уреждащ трайно и стабилно добросъседските отношения и стремежа за развитие на сътрудничеството помежду им.
 
България и Македония с историческа стъпка в отношенията си (СНИМКИ/ВИДЕО)

На 15 януари с 61 гласа и македонският парламента ратифицира Договора. Македонският външен министър Никола Димитров заяви, че "договорът защитава нашите интереси и интересите на България".
 

БГНЕС


Той определи като хубав знак това, че договорът се ратифицира на днешния ден, на който през 1992 г. България първа в света признава независимостта на Република Македония под нейното конституционно име.
БТА, БГНЕС