Нападението над Вики няма да спре българите да помагат на бежанците, смята Нидал Алгафари
Нападението над Вики няма да спре българите да помагат на бежанците, смята Нидал Алгафари / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Нападението над Вики няма да спре българите да помагат на бежанците, смята Нидал Алгафари
67923
Нападението над Вики няма да спре българите да помагат на бежанците, смята Нидал Алгафари
  • Нападението над Вики няма да спре българите да помагат на бежанците, смята Нидал Алгафари

Само имигрантите, които могат да докажат официално, че могат да се самоиздържат, да работят и да си плащат наема, да бъдат допускани да живеят извън временните центрове за настаняване.

Подобна мярка според Нидал Алгафари може да ограничи криминалните прояви сред влизащите в страната ни нелегални имигранти, които не са получили бежански статут.

В интервю за Дарик Алгафари изрази съжалението на сирийската общност в България за нападението на 20-годишната Виктория Христова, въпреки че издирваният извършител е от Алжир.

Нидал Алгафари предупреди отново, че страната ни трябва да вземе сериозни мерки, защото очаква много голям бежански наплив от Сирия към българската граница през следващата година от порядъка на 200 000 души.

„За съжаление, ние предупреждавахме много време, че в този поток, който е от бежанци към България, със сигурност ще се окаже, че има и такива елементи. Няколко пъти сме се срещали с висши ръководители в МВР и ние сме ги молили тези хора, които се шляят около джамията, около ул. „Цар Симеон", около т.нар Арабска улица, тези хора да бъдат по някакъв начин респектирани, че те са дошли в една държава, в която има ред, където има някакви правила и те не бива да нарушават по никакъв начин спокойствието на тези хора, които живеят тук", обясни Алгафари.

По думите му МВР трябва да прибира от улицата тези хора и да ги вкарва в центрове от затворен тип. Друг проблем според него е възможността за хората от центровете да живеят навън, макар и с „кух" адрес.

„Това, което ние предложихме на МВР и Агенцията за бежанците е само тези, които могат да докажат, че имат финансова възможност да се издържат и да работят, да бъдат допускани да живеят навън. Техните пари да бъдат депозирани в българска банка, за да се гарантира, че това са хора, на които няма да им се наложи да крадат, за да се нахранят", добави Алгафари.

Той заяви още веднъж съжалението си за случилото се с 20-годишната Вики и помоли за прошка родителите й, въпреки че извършителят не е сириец.

„Убедени сме в едно нещо - българите ще продължат да помагат и не може един или два такива случая да им променят мнението. А за политическите дивиденти, които печелят националистическите партии - то е логично за една такава политика. Но не може да се разбие това нещо в българина - да е добър и гостоприемен", каза още Алгафари.