Наказват болници заради пари от клинични пътеки
Наказват болници заради пари от клинични пътеки / netinfo

Да бъдат наказвани всички болници, които изразходват неправомерно парите по клиничните пътеки. Предложението направи здравният министър Радослав Гайдарски. Коментирайки решението на Здравната каса да бъдат орязани парите по 57 клинични пътеки. Гайдарски каза, че принципно е против подобни действия, но че в случая Касата е в правото си да го направи.

Министър Радослав Гайдарски изрази съжаление, че след орязването на парите по някои от клиничните пътеки от Здравната каса ще пострадат много болници, които са си водили почтено отчета на пътеките. Има и такива, които са изразходвали средствата неправомерно обаче и те трябва да бъдат наказвани, предложи Гайдарски.

Той отчете, че от началото на годината до края на месец юни болниците нямат натрупани нови задължения. За сравнение, за същия период на миналата година дългът им е възлизал на 220 милиона лева. От тях досега са погасени около 70 милиона.

През първите шест месеца на 2006-та държавните болници дори са на печалба с около 16 милиона лева. При общинските печалбата е по-малка.

Министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски уточни и че от началото на 2006 г. в много от болниците в страната са се повишили заплатите, като даде пример със Сливенската болница – там взимат с 26% повече. Тези добри резултати постигнахме не само чрез смяна на директорските бордове на болниците, но и чрез цялостна промяна на здравната система, поясни Гайдарски.