/ БГНЕС
Министърът на енергетиката на България Теменужка Петкова се срещна с председателя на Националната академия на науките на Азербайджан д-р Акиф Ализаде. Българският енергиен министър получи почетен медал по случай "100 години дипломатическа служба на Азербайджан". Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Отличието се връчва с решение на Азербайджан за приноса на министър Петкова в развитието на двустранните енергийни отношения. Тя е благодарила и е изразила увереност, че съвместните усилия на двете страни ще допринесат в значителна степен за гарантиране енергийната сигурност в региона.

Подписаха договора за заем за газовата връзка с Гърция

В рамките на срещата с д-р Акиф Ализаде са били обсъдени отличните двустранни отношения между двете държави в сферата на енергетиката. От установяването на дипломатическите отношения в Азербайджан през 1992 г. до днес двете страни са развили своите отношения до стратегическо партньорство.

Теменужка Петкова: Енергийната ни система е готова за есенно-зимния сезон

Д-р Ализаде е поздравил министър Петкова за вчерашното събитие, в рамките на което са били подписани ключови за реализацията на интерконектора Гърция-България документи. С въвеждането в търговска експлоатация на газовата връзка през втората половина на 2020 г., страната ни ще получава природен газ от Азербайджан. Ще се осигури и възможност за пренос към останалите страни от региона чрез Вертикалния газов коридор. Договореното количество природен газ е 1 млрд. кубични метра, което ще гарантира сигурността и диверсификацията на енергийните източници както за България, така и за целия регион.