Затворът във Варна след обновяването му
Затворът във Варна след обновяването му / netinfo
Трима надзиратели от варненския затвор са арестувани, защото пускали периодично на свобода автокрадец. За последния месец и половина са засечени общо 6 подобни случая, като затворникът винаги се завръщал за вечерната проверка. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че се проверява дали има връзка между периодите му на свобода и автокражбите в града. Затворникът излежавал присъда от близо 7 години, като до края й му остават още близо четири години и половина. За момента не е ясно дали той е единственият, когото тримата надзиратели са пускали периодично.

Арестуваха надзиратели от Варненския затвор

Затворникът излизал на свобода винаги в смяната на едни и същи трима надзиратели, които се намирали на вътрешния и външния портал в затвора, а за месец и половина са засечени общо шест подобни случая, обясни окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров: "Установени са шест случая за времето от 31 май до 18 юли, в които надзирателите са пуснали нерегламентирано лишен от свобода да напусне територията на затвора, след което всеки път различно същият се е завръщал в затвора".

Задържаните надзиратели пуснали 6 пъти затворник да излезе нелегално от Варненския затвор

Затворникът излежавал присъда от близо 7 години за автокражби, от която му оставали четири години и четири месеца. По думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова услугите му били доста търсени в града, като е възможно в периодите си на свобода затворникът пак да е вършил кражби. "Той е многократно осъждан за автокражби. Оперативната информация е, че е специалист по кражби на автомобили, бърз и търсен от различни групи, за да участва в такива престъпления", каза Арнаудова. Тя обясни, че се проверява какво е отношението на този освобождаван затворник към извършени в същия ден кражби на територията на област Варна.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор
БГНЕС, архив


Движението на автокрадеца извън затвора било проследявано от полицията чрез телефонните клетки, а затворникът винаги се прибирал преди вечерната проверка. Вчера бил денят, в който той бил освободен за шести път. Органите на МВР го задържали в следобедните часове и изчакали дали някой няма да му се обади. "Опита да се обади единият от надзирателите, очевидно той е очаквал той да се прибере. Наближаваше часът за вечерна проверка и надзирателят се е интересувал вероятно къде е, та попадна на разследващите органи. Беше извършено претърсване и в работното помещение на този надзирател, и в дома му, в който бяха открити доста телефони", каза Арнаудова.

Проверяват давали ли са задържаните надзиратели и на други затворници да излизат навън

До момента не е ясно дали автокрадецът е единственият затворник, който се е възползвал от услугите на надзирателите. Арнаудова каза, че разследващите нямат данни надзирателите да се получила нещо в замяна, но това не означава, че не са, защото активните явни следствени действия са още в началото. "След като трима са осъществили подобно деяние, не мога да твърдя, че те работят по този начин само с един", каза говорителят на главния прокурор. Арнаудова отчете факта, че по време на наблюдението на конкретния затворник други такива не е имало. Това обаче не означава, че не е имало или че няма предпоставки за това, допълни тя.