/ Thinkstock/Getty Images
Малко над 1 милион българи смятат, че ваксините не са безопасни. Това показва проучване на изследователски център "Тренд", по поръчка на "24 часа".

Близо три четвърти от всички пълнолетни в страната ни са на мнение, че родителите, които не имунизират децата си постъпват безотговорно. За 80% от българите имунизацията с ваксини е важна, а 7% са на обратното мнение.
 
Държавата не улеснява хората, загрижени за имунизационния си статус

Държавата трябва да прилага по-строг и стриктен контрол върху редовната имунизация според 67% от българите, но 14% са на обратното мнение. Близо половината от пълнолетните са на мнение, че трябва да бъдат санкционирани родителите, които не поставят ваксини на децата си.

графика Тренд

В проучването е бил тестван въпрос с конкретни санкции, които да бъдат налагани при липса на имунизация, като според 32% това е техен избор и не трябва да бъдат санкционирани.

графика Тренд

графика Тренд

Според 18% трябва да бъдат наложени парични санкции, според 15% - комбинирано наказание от наказателна отговорност и парични санкции, според 9% - само наказателна отговорност.

Акад. Богдан Петрунов: Без ваксини човечеството щеше да е наполовина
 

графика Тренд

Основен акцент в проучването е свързан с тестване на нагласите на българите по отношение на популярни конспирации и митове по отношение на темата с ваксините.

графика Тренд

графика Тренд

Според 14% от българите ваксините могат да причинят/"отключат" аутизъм, което означава, че 770 000 българи споделят това мнение. Близо половината от пълнолетните обаче не знаят или не могат да преценят.

графика Тренд

графика Тренд

Още по-висок е делът на българите, които смятат, че ваксините могат да доведат до алергии - 35%, което в числово изражение се равнява на близо 2 млн. души. Делът на несъгласните с това твърдение е по-нисък от съгласните - 28%.

графика Тренд

графика Тренд

Проучването е извършено чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" сред 1005 души над 18-годишна възраст. Проучването е извършено в периода 6-13 март 2019 г. и е представително за пълнолетното население в страната. Според около 1 млн. пълнолетни българи ваксините са част от световна конспирация.
БТА