Над 570 загинали и 7400 ранени при катастрофи у нас от началото на годината
Над 570 загинали и 7400 ранени при катастрофи у нас от началото на годината / снимка: БГНЕС
Над 570 загинали и 7400 ранени при катастрофи у нас от началото на годината
76265
Над 570 загинали и 7400 ранени при катастрофи у нас от началото на годината
  • Над 570 загинали и 7400 ранени при катастрофи у нас от началото на годината

Над 570 са загинали, а повече от 7400 са били ранени при пътни произшествия у нас от началото на годината досега, съобщи министърът на вътрешните работи Веселин Вучков пo време на пресконференция, посветена на Международния ден за възпоменание на жертвите на пътно-транспортни произшествия, който ще бъде отбелязан в неделя. Тази година инициативата на МВР има за цел да насочи общественото внимание към пешеходците над 64-годишна възраст, които са най-уязвими на пътя. Кампанията се подкрепя от Националния съвет на религиозните общности, като в храмовете на различните вероизповедания ще бъдат отслужени молитви в памет на жертвите по пътищата.

Въпреки че от 2008 година до днес броят на жертвите по пътищата е намалял почти двойно, през тази година загиналите се увеличават, което задължава институциите да положат нужните усилия за спасяването на всеки човешки живот, обясни министър Вучков.

„Превантивна дейност - изключително важна, медийна кампания, която последните години е доста добра и това се отчита, по-безопасни пътища, санкционната система - уравновесена и административните наказания от страна на КАТ към МВР, Наказателният кодекс неколкократно променихме наказанията за тези, които носят вина за жертвите по пътя. С комплексни усилия, надявам се, да има прогрес", каза Вучков.

МВР ще работи за връщане на мобилните камери по пътищата, въпреки тълкувателното решение на Върховния административен съд, в което фишовете от тези камери бяха обявени за незаконни:

„Ще го прочетем много внимателно, ще си направим консултации с компетентни юристи, защото ни се струва, че въпреки това тълкувателно решение, те не са забранени. Просто така трябва да се прецезират текстовете и работата с тях, че от едната страна, да гарантират безпристрастната справедливост на този, който проверява движението по пътищата, от друга страна, да могат да се ползват. Така че законът може да бъде синхронизиран с това тълкувателно решение", допълни той.