/ БГНЕС
5086 тежки пътнотранспортни произшествия са регистрирани у нас от началото на годината. При тях има 473-ма загинали и 6457 - ранени. Данните са на Министерство на вътрешните работи.
 
Седем важни правила за безопасност на пътя през зимата

Говорителят на Областна дирекция на МВР-Велико Търново Марияна Христова обобщи пред "Фокус", че една от основните причини за катастрофи през зимата е движението на необозначени пътни превозни средства по републиканската пътна мрежа в тъмната част на денонощието.
 
"Затова и в Акция "Зима" ние активно препоръчваме колелета, каруци и селскостопанска техника без обозначение да не се движат по пътищата от републиканската пътна мрежа в тъмната част на денонощието през зимните месеци.
 
Дойде ли време за зимните гуми?

"Става въпрос за главните пътища, където се движат и много товарни автомобили, което е и друга предпоставка за инциденти", каза още Марияна Христова.
 
Според данните на полицията най-честата причина за предизвикване на тежки катастрофи са нарушенията на водачите. За 9-месечието на 2017 г. у нас са регистрирани 4822 такива произшествия или 95% от всички инциденти. Поради нарушения на пешеходците са настъпили 65. Пътните условия са причина за настъпването на 24 произшествия с 1 загинал и 30 ранени.