Български деца, преболедували COVID-19, са с рядко, но тежко усложнение
Български деца, преболедували COVID-19, са с рядко, но тежко усложнение / iStock/Getty Images
У нас рядко, но опасно усложнение при деца след прекарана инфекция с COVID-19, причинява остър миокардит и шок синдром, който може да е фатален.

Само за 2 месеца в страната при повече от 20 деца се наблюдава тежко протичане на т. нар. Мултисистемен възпалителен синдром, съобщи БНТ.

В момента деца в тежко състояние се лекуват в болници в София, Пловдив и Варна.

Все още не се знае реалният брой на засегнатите от заболяването деца. Предполага се, че прекаралите го в по-лека форма са много повече от 20. Ако 3-4 седмици след прекарано заболяване, дори безсимптомно, детето вдигне температура и не се чувства добре, потърсете медицинска помощ, казват лекари.

Първият случай е засечен в Педиатричната болница в столицата, а вчера там приемат шестия малък пациент с миокардит. Детето няма навършени 2 години и е в стабилно състояние. Най-тежките случаи се лекуват в Кардиологичната болница в София.

"При тези деца много бързо се развива този шок синдром, много остра дисфункция на сърдечния мускул, която води до много бързо спадане на кръвното", твърди доц. Албена Телчарова.

"Коварното на този синдром - обяснява д-р Калин Лисички - е че той започва след като децата вече са преболедували - от 2 до 6 седмици".

Източник: БНТ