Над 18 000 души са станали българи само за година
Над 18 000 души са станали българи само за година / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Над 18 000 души са станали българи само за година
60683
Над 18 000 души са станали българи само за година
  • Над 18 000 души са станали българи само за година

18 081 души са получили българско гражданство през изминалата година, отчете вицепрезидентът Маргарита Попова. Справката показва, че предимно македонци са получавали гражданство, следвани от жители на Молдова и Украйна. Българи са станали много спортисти, сред които са състезателка по модерен петобой, двама бразилски футболисти, привлечени в „Лудогорец", две художествени гимнастички и един тенисист с арменско гражданство.

Вицепрезидентът посочи, че за периода 23 януари 2012 - 22 януари 2013 година са издадени общо 162 указа за промени в българското гражданство на 18 833 души. 4130 от тях са придобили българско гражданство на основание родител - български гражданин. Осем души са станали българи заради изключителен принос и особени заслуги, сред които професор Аталай от Израел, заради заслугите му в областта на медицината. Две художествени гимнастички, както и бизнесмен с италиански произход, който е разкрил 2200 работни места в България.

Председателят на Комисията по предоставяне на убежище Лили Станкова: „За постигане на по-добра и задълбочена работа комисията се събра с всички министерства и институции, които отговарят в съгласувателната процедура по придобиване на българско гражданство и поиска те да прилагат нови правила, които досега не са били прилагани, поради причината, че такава комисия не е имало в предишните два мандата. Вицепрезидентът за да може да вземе решение, да има пред себе си освен предложението на министъра на правосъдието, също така и становища, мнения от Държавната агенция за българите в чужбина, от МВР и ДАНС".

Станкова добави, че страната ни не е предоставила убежище на нито един чуждестранен гражданин за изминалата година. Молбите за осигуряване на такова са били общо 14 и основно са били от Украйна.