Над 10 000 тона скали са затрупали пътя Асеновград-Смолян
Над 10 000 тона скали са затрупали пътя Асеновград-Смолян / снимка: БГНЕС

Трети ден продължава разчистването на свлачището, което затвори основния път от Асеновград за Смолян. Така на практика е блокирана основната връзка на Родопите с вътрешността на страната.

Шефът на АПИ: 15-20 млн. лв. ще са нужни за последиците от свлачищата и зимата

Над 10 000 тона скали са се изсипали на пътя. Днес в разчистването се включи още една тежка машина на „Гражданска защита".

Едновременно се работи и от двете страни на срутището, за да може пътят да се разчисти по-бързо. Пътното платно обаче в този момент е изцяло блокирано. Вчера се включиха и алпинисти, които се качиха на ската, за да могат да разчистят и да бутнат надолу опасно надвисналите над пътя скали.

"Правим всичко възможно до края на седмицата пътят да бъде отворен, но за съжаление това няма да стане днес. До момента сме изчислили, че това свлачище е голямо около 10 000 кубически метра, което значително превишава първоначалните оценки", обясни за „Здравей, България" по Нова телевизия Георги Златев от Агенция „Пътна инфраструктура".

„През тази нощ е имало две по-малки свличания между Смолян и Рудозем. Призоваваме всички да карат с повишено внимание поради високата опасност от свличането на скални земни маси", допълни Златев.

Свлачище затрупа пътя за трънското село Банкя

Свлачище затвори пътя за трънското село Банкя, съобщи областният управител на Перник Ирена Соколова. Населението е уведомено да не напуска района. На рисковия участък са поставени необходимите пътни знаци, а патрул на Районно полицейско управление в Трън извършва постоянен обход, съобщава БТА.

"Мобилизирана е техника и кметът на селото е подсигурил фирма изпълнител, която още днес да започне работа по разчистването на пътя, заяви Соколова. При необходимост всички общински и областни структури са готови да окажат съдействие и помощ.

Движението при 132 км по път II-86 Рудозем - Средногорци, в района на Рудозем, се осъществява само в едната лента, поради свлечена земна маса, съобщиха от пресцентъра на АПИ. Водачите на моторни превозни средства да се движат с повишено внимание и съобразена скорост в участъка от пътя.